15 Ноември, 2011 12:40 1 205 0

ДКЕВР не дава 18%, а само 5% скок на природния газ

  • дкевр-
  • парно-
  • природен газ
ДКЕВР не дава 18%, а само 5% скок на природния газ - 1
Снимка: Архив

Природният газ ще поскъпне с по-малко от 5% от януари. Парното няма да поскъпва в средата на отоплителния сезон, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Така той коментира оповестената в понеделник прогноза на „Булгаргаз“, че синьото гориво трябва да поскъпне с близо 18% през 2012 г.:

Тъй като няма причина заради вдигане цените на горивата или курса на долара, най-вероятно увеличението ще е значително по-малко.

Бих прогнозирал, че ако има, ще бъде при всички положения под 5%. Разбира се, това трябва да го докажем с цифри, защото всеки път водим дела с „Булгаргаз“.

„Булгаргаз" вече обяви, че иска цената на синьото гориво да скочи до 699,05 лв. за хиляда кубически метра без ДДС през първото тримесечие на 2012 година. Това е със 17,61 % повече спрямо утвърдената настояща стойност.

Оттам мотивират прогнозата си за поскъпване на газа с това, че за настоящата година държавният регулатор и четирите пъти е утвърдил по-ниски от предложените стойности с общо 14,49 %, както и със цените на алтернативните горива и повишения обменен курс на долара спрямо лева.

Прогнозата дружеството прави регулярно около месец преди да бъде внесено заявление за корекция на цената за даден период в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тя е с цел информиране на потребителите. „Булгаргаз" ще даде предложение за корекция на цената на газа за първото тримесечие на 2012-а пред регулатора на 9 декември тази година.

Практиката показва, че досега общественият регулатор се съобразява с искането на „Булгаргаз“.

Експерти, пожелали анонимност, коментираха за Факти.бг, че решение за 5% скок на синьото гориво ще е политическо и ще бъде компенсирано след края на отоплителния сезон в средата на 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА