Отидете към основна версия

825 1

Борисов намери проводник на идеята си за стимулите

  • борисов-
  • стимули-
  • фискален пакт

Евродепутатът от ЕНП Елмар Брок ще внесе предложението в ЕП

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ЕНП и председател на комисията по външни работи Елмар Брок ще внесе в ЕП предложението делът за кофинансиране по европейските фондове от страна на България и държавите, които поддържат финансова дисциплина и до 3% бюджетен дефицит да бъде намален. С това се ангажира самият той по време на срещата си днес с премиера Бойко Борисов.

Повод за разговорите стана инициативата на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС, в рамките на която се проведе публичен дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?”. След провеждането на форума участниците се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов.

На срещата, освен Елмар Брок, присъства и българският евродепутат Андрей Ковачев, президентът на фондация „Робер Шуман” Жан-Доминик Джулиани и депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.

По думите на Борисов България е против предложението на Брюксел във връзка с приемането на новия фискален пакт държавите с добри показатели по отношение на бюджетния дефицит и външния си дълг да имат по-висок процент на кофинансиране по европейските фондове. „Не намирам логика в това решение. Излиза, че вместо стимули за нашата дисциплинираност, ние трябва да плащаме повече”, подчерта министър-председателят.

Той поясни, че желанието на страната ни държавите-членки на ЕС, които спазват добра финансова дисциплина и до 3% бюджетен дефицит, да получат отстъпка с поне 5% от кофинансирането по европейските фондове. „Ако предложението ни бъде прието, ще се освободи голям ресурс от средства в бюджета ни”, допълни премиерът. 

„Разбрахме отлично и ще предадем посланието в Брюксел”, заяви Елмар Брок, който е един от тримата делегати на Европейския парламент, които ще участват в обсъждането на новия фискален пакт.

В момента България дава 20% от цената на проекта, а останалите 80 идват от Брюксел. Целта на Борисов е тези 20% да бъдат намалени на 5 и по този начин страната ни да участва с по-малко средства

Българският премиер лансира тази идея още на конгреса на Европейската народна партия в Марсилия в началото на месеца. Той обяви, че не е против антикризисни мерки за слабите и недисциплинирани държави, за да им бъде помогнато. „Но в никакъв случай това не бива да се допуска, без да се толерират и отличниците като България”, смята той.

„С една дума, ако на слабите страни бъде дадена възможността вътрешното им съфинансиране по европейски проекти да е 5%, и за страните отличници също да бъде 5%, иначе няма никаква икономическа логика. Защото с 5% съфинансиране тези държави ще усвоят повече пари и в един момент ще се окаже, че те са работили по-добре и са изпреварили страните отличници. Това не бива да се допуска, иначе ставаме социалисти”, категоричен бе Борисов.

След това българският премиер запозна с предложението си и германския канцлер Ангела Меркел и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини