14 Декември, 2011 13:02 925 0

ГЕРБ искат нови консултации за промени в Конституцията

  • ес-
  • фискален пакт-
  • конституция-
  • дянков

Обвързват измененията с обсъжданите в Европа финансови правила

ГЕРБ искат нови консултации за промени в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага на всички колеги народни представители в парламента да започнем нов кръг от консултации за вътрешния пакт за финансова стабилност за промяна в Конституцията. Tова заяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната правна комисия и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Консултациите за вътрешния пакт за финансова стабилност ще бъдат с участието на вицепремиера Симеон Дянков и ръководството на ГЕРБ.

На предишния кръг консултация миналата пленарна сесия не беше постигнато съгласие и не се намери необходимото мнозинство, с което да минат поправките - поне две трети от депутатите.

Измененията записват в основния закон, че страната ще поддържа 2 процента бюджетен дефицит - дори по-нисък от предвиждания в бъдещия пакт за еврото. Гаранция за суверенитета на държавата пък управляващите видяха в предлаганата разпоредба данъците да могат да се променят само с две трети мнозинство в парламента. Така, ако от България бъде поискано да вдигне данъци, страната ще има стабилен аргумент да откаже, разясниха от управляващата партия.

„Тази тема е изключително важна за българските граждани и за финансовата стабилност на българската държава. За интересите на българските граждани трябва да се опитаме в българския парламент да постигнем съгласие. Това е важна тема сега и в контекста на предстоящите разговори за постигане на съгласие в ЕС във формиращата се нова зона на страни-членки на ЕС, на част от страните, които бяха поканени“, заяви Фидоксова.

От ГЕРБ обвързаха промените в конституцията с обсъжданите в Европа финансови правила за стабилизация на еврото. „Ако успеем да постигнем консенсус по тази тема и подкрепа, това ще е много силна позицията за българското правителство преди продължаване на разговорите и преговорите за подписване на международно споразумение, за което се говори на срещата на 9 декември на Европейския съвет. Ако успеем да постигнем съгласие по промяна на Конституцията и въвеждането на тези правила, които сме разписали и сме предложили, това ще бъде много силна позиция за премиера Борисов, когато отиде да защитава и представи становището на българската държава, на българското правителство”, подчерта тя.

„В този Пакт за финансова стабилност за промени в Конституцията сме записали текст, с който законите, с които се установяват нови видове данъци върху доходите или печалбите или се променят данъчните ставки на съществуващите закони, включително корпоративния данък, може да стане само с квалифицирано мнозинство от 2/3. Това ще гарантира интересите както на българските граждани, така и на българския бизнес и ще даде по-сериозна възможност и позиция да защитим и отстоим нашите интереси“, обясни Искра Фидосова.

От ГЕРБ приканват всички на серия от консултации, които да започна в следващите дни. Вече са водени телефонни разговори с представители на различни парламентарни групи.

„От две от парламентарни групи имаше предложение за допълнение към тези текстове. Очаквам след ваканцията на парламента това да бъде основна тема и в комисии и в пленарна зала и във всички възможни формати”, посочи Фидосова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА