Отидете към основна версия

2 391 0

Иде още много сняг. „Оранжев код” в 14 области

  • сняг-
  • снеговалежи-
  • прогноза за времето-
  • оранжев код
Бъдете внимателни, за да не се окажете в подобна ситуация - Снимка: БГНЕС

Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен за утре на територията на 14 области в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Заради обилни снеговалежи, поледици и силен вятър код "оранжев" е обявен в областите Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Добрич.

Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите".

В останалата част от страната е обявен код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления. Там са възможни силни снеговалежи.

През нощта валежите в цялата страна ще продължат, като в западните райони ще са интензивни. На 26 януари в по-голямата част от страната ще вали сняг, като и в крайните източни райони дъждът след обяд ще преминава в сняг. Обилни ще са валежите в Родопската област и Източна България. Ще духа умерен, в източните райони силен северен вятър и ще се образуват навявания. Температурите след обяд ще са с 2-3° по-ниски от сутрешните, които ще са между -6° и -1°, по морския бряг до 2°-5°. След обяд в югозападната част от страната валежите ще спрат.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното, като след пладне от запад ще започне да се повишава.

В планините ще вали сняг. На много места още от подножието на планината ще е мъгливо. Вятърът по билата ще е от североизток - север, силен и бурен. През деня ще застудява и сутрешните температури на 1200 м.н.в от -2°,-4° към края на деня вече ще са -7°,-9°, а на 2000 м с около 4-5° по-ниски.

По Черноморието ще превалява. Още сутринта по Северното Черноморие дъждът ще премине в сняг, а по Южното едва около обяд. Вятърът ще бъде силен, на моменти и бурен, отначало от изток, но около и след пладне вече от север. Сутрешните температури от 2-3° по северното крайбрежие до 4-6° по южното през деня ще се понижават, ставайки към края на деня под 0°. С тенденция на усилване на морското вълнение до бурно.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Най-тежко е в област Русе

    Най-усложнена от обилния сняг е обстановката на територията на област Русе, съобщават от АПИ. По пътя Русе – Силистра има обилни снеговалежи ...
    26.01.2012
    10 967
    9