Отидете към основна версия

1 354 1

Зелените: Влек „Заека” на Витоша спрян незаконно

  • зелените-
  • витоша-
  • гори-
  • ски
Природозащитници на протест пред парламента в защита на Витоша. Снимка: БГНЕС

Туристическият влек „Заека“, който води до витошката хижа „Алеко”, е спрян от две години и не обслужва скиорите в център Алеко, алармира партия „Зелените” и прати отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Държавата не стопанисва обекта, въпреки задължението си, което прави спирането му незаконно, алармират от партията.

„Оказа се, че министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков също подкрепя рекета върху любителите на зимните спортове и държавата”, се казва в писмото на зелените.

Междувременно екоактивисти готвят нов протест в събота в защита на Витоша и срещу спорните  поправки в Закона за горите.

През 2008 г. председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева отдава без конкурс за 5 години стационарен влек „Заека“ (Алеко) и други терени и съоръжения.

„Наемател е Българската федерация по ски (БФСки) с председател Цеко Минев, който според медиите стои зад офшорните компании – собственици на ски зоните в България като „Юлен“ АД, „Витоша ски“ АД, а така също и дружеството „Бороспорт“, заложено пред Първа инвестиционна банка. Или с други думи:  БФСки плаща сметката за наема от държавната субсидия, която получава, а „Витоша ски“ АД прибира приходите от предоставяните услуги, като увеличава многократно цената”, пишат от ПП „Зелените”.

Наемателят се задължава с грижите на добър стопанин да ползва изброените съоръжения без правото да преотдава имота на трети лица с изключение на оператора на ски зона „Витоша” – „Витоша ски“ АД. Десетилетия наред влек „Заека”, като собственост на Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС), е ползван срещу закупуване на отделна карта на ниска цена, позволяващ облекчен достъп за спортните клубове, училищата и скиорите на София. При новата схема ползването на влека вече минава през закупуване на карта от „Витоша ски” АД на многократно по-висока цена.

„Зелените” допълват, че от две години влек „Заека“ не работи и БФСки не предприема нищо за неговото възстановяване, въпреки задължението за поддържане на съоръжението и въпреки отправеното през 2010 г. предложение към собственика МФВС от Български туристически съюз (БТС) за неговия ремонт и възстановяване.

Те алармират и че два от стълбовете на съоръжението са съборени и заедно с носещото въже стоят 2 години необезопасени, като застрашават здравето и сигурността на посетителите на Витоша.

Припомнят също, че през 2010 г. министър Нейков е обещал, че МФВС ще „предприеме съответните действия за прекратяване на договора преди изтичане на наемния срок.”


”Две години по-късно ски влек „Заека“ все още не действа, а от октомври 2011 г. „Витоша ски“ АД изнудва българските граждани и институции като спира действието на всички наети и приватизирани ски писти и съоръжения. Но както е видно от посочените по-горе факти, изнудването става възможно с активното бездействие на министъра на физическото възпитание и спорта и Министерски съвет, въпреки поетите ангажименти за прекратяване на договора”, добавят „Зелените” и настояват Сливен Нейков да прекрати незабавно договора за наем с БФСки и да предприеме действия за възстановяване на съоръженията, собственост на министерството.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини