Last news in Fakti

27 Март, 2012 15:49 913 1

70% не знаят какви са промените в Закона за горите

  • закон за горите-
  • нциом-
  • социолози-
  • витоша
70% не знаят какви са промените в Закона за горите - 1
Снимка: БГНЕС

15% от българите са на мнение, че развитието на зимните спортове е възможно само с цената на престъпване на законите. Този извод идва от изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено сред градско население от 17 до 23 февруари. 61% от интервюираните твърдят, че е възможно зимните спортове да се развиват, без да се нарушават законите.

Повод за работата на социолозите са спорните промени в Закона за горите, които провокираха няколко протеста в защита на горите и на Витоша. Поправките предвиждат за т. нар. стъпки на лифтове, електропроводи и други инфраструктурни съоръжения само да се учредява право на строеж, като съответните терени да остават горски фонд.

За 50% от анкетираните това предложение е приемливо. 19% смятат, че това е вредно за горите. Най-често зад идеята застават жителите на градовете-областни центрове, вишистите, живеещите близо до зимни курорти и практикуващите зимни спортове.

69,7% не са запознати с поправките, но имат мнение по темата. 28,2% разбрали от медиите, а 1,5% лично се информирани.

Натежават предпочитанията да се запази изискването при строителство на големи инфраструктурни съоръжения в горите да се променя и предназначението на съответните терени, като те отпадат от горския фонд. Почти двойно по-малко подкрепят възможността това изискване да отпадне (41%  срещу 24%).

На законовото ограничение пред изсичането на горите и строителство в зимните курорти се гледа като на гаранция, макар и не съвсем достатъчна, за опазване на природата при развитие на зимните спортове. Сред живеещите в София определено доминира мнението, че е по-добре изискването да отпадне.

51% от интервюираните одобряват предложението да не се премахва изискването при строителство да се прави оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). Подобна позиция е свързана с убеждението, че тази оценка защитава интересите на цялото общество. Така мислят високо образованите участници в изследването и столичаните. Двойно по-малко респонденти – предимно хора с нисък стандарт живеещи в малки градове, допускат, че изискването за ОВОС обслужва главно интересите на инвеститорите.

Според 70% от участвалите в изследването забраната за строителство в заменените от предишното правителство гори трябва да продължи да бъде в сила и само 10% искат тя да отпадне. „За” забраната се обявяват младите, образованите, заможните, жителите на столицата, собствениците на гори, занимаващите се с туризъм и участвалите в дейности за защита на природата.

30% от жителите на градовете посочват, че имат някаква представа от предложенията за промени в Закона за горите, като информацията им е от медиите. 70% не познават законовите промени, които е предложил Министерски съвет.

Младите хора, висшистите, заетите в държавния сектор и заможните респонденти по-често от останалите твърдят, че са се информирали за поправките в закона. Може да се твърди, че към момента на провеждане на проучването обществено мнение по за предлаганите промени не е достатъчно информирано.

За проблемите на Витоша

39% от анкетиланите не знаят защо съоръженията на Витоша не работеха през изминалата зима. Сред тях преобладават възрастни над 60 години, жители на малките градове и хора с по-нисък стандарт. Според 27% лифтовете на Витоша не работеха поради законови пречки за ремонта и обновяването им.

Така мислят по-често от останалите жителите на столицата, младите на възраст до 29 години, високо образованите и заможните респонденти, както и живеещите в близост до зимни курорти.

Според 20% от участвалите в изследването съоръженията не работят поради липсата на желание от страна на инвеститора да развива Витоша като водещ зимен курорт. По-често така мислят мъжете, младите респонденти, заможните, както и практикуващите зимни спортове и туризъм.

14% смятат, че протестите на природозащитниците са причината да не работят съоръженията на Витоша. На това мнение са главно по-бедните и необразовани участници в изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    Само не е споменато мнението на един човек от 7 милиона,който предпочита бившата му половинка, да има само един конкурент...