Отидете към основна версия

1 358 6

Хилари Клинтън пристигна за 5 часа

  • хилари клинтън-
  • софия
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън кацна в България. Самолетът й се приземи точно в 12,33 часа. Полетът й закъсня с 40 минути. На летището я посрещна домакинът й - външният министър Николай Младенов и американският посланик Джеймс Уорлик. Сред официалните лица на посрещането бе и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

Клинтън пристига от Мюнхен, където участва в годишната конференция по въпросите на сигурността. Според експерти има изместване на американския интерес от Европа към тихоокеанския регион.

Госпожа Клинтън се отправи с кортежа си за поредицата от срещи, които й предстоят в рамките на 5-часовото й гостуване на българска територия. Държавният секретар на САЩ ще се срещне с президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2.

Срещата на Хилари Клинтън с премиера Бойко Борисов се очаква да се състои към 14,50 часа. Очаква се държавният секретар и премиерът да дадат кратка пресконференция в Министерския съвет. В двустранните разговори ще участват редица министри от кабинета.

След това Клинтън ще проведе разговори с неправителствени организации и ще посети посолството на САЩ в „Лозенец”.

Сред основните теми по време на петчасовия престой на Клинтън ще бъдат военнополитическото сътрудничество, регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия Изток и Северна Африка и енергийната сигурност, както и темата за шистовия газ. Анализатори смятат, че ще бъде засегнат и въпросът за евентуална военна интервенция срещу Иран.

Признаването на трудовия стаж на българите в САЩ ще бъде сред другите акценти по време на разговорите с държавния секретар на САЩ. Ще бъде обсъден и въпросът с визите за пътуванията на българите, въпреки че според външния министър Младенов миналото правителство е изпуснало голяма възможност.

София посреща Хилари Клинтън със силен снеговалеж. Преди дни говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд се пошегува, че в България американската делегация ще види малко зима. Тя откри редовния ежедневен брифинг за медиите със забележката, че остават само още шест седмици зима. „А ние можем да се справим със зима като тази. Наистина нямаме кой знае каква зима, нали?“, попита тя, преди да добави: „Но онези от нас, които отиваме в България, мисля, че ще видим малко зима.“

От Столична община увериха, че въпреки обилния снеговалеж, всички улици по набелязаното трасе са почистени за височайшата гостенка. Посещението на американския държавен секретар протича при изключителни марки за сигурност.

Още от седем часа тази сутрин до отпадане на необходимостта е забранено движението в зоните около летището, улиците и булевардите около сградите на Министерския съвет, Президентството и Народното събрание. Ще бъдат затворени улиците около американското посолство в столичния квартал „Лозенец“ и всички улици, пресичащи булевард „Цар Освободител“. Поетапно ще бъдат затваряни и отсечките, по които се очаква да премине кортежът на Клинтън.

Това е първото посещение на държавния секретар Хилари Клинтън у нас. Преди нея като шефове на американската дипломация са идвали Кондолиза Райс, Мадлин Олбрайт и Джеймс Бейкър.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Плевнелиев обеща да следи съдебната реформа

    Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която  на посещение у нас. ...
    05.02.2012
    902
    0
  • САЩ ни пращат посланик за шистовия газ (обновена)

    Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за ...
    05.02.2012
    1 838
    1
  • 1050 полицаи пазят Хилари

    1050 служители от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и районните управления ще се грижат за охраната на обществения ред по време на по ...
    05.02.2012
    1 046
    3
  • Хилари Клинтън пристига у нас

    Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристига на посещение в България по покана на министъра на външните работи Николай Младенов. Сред темите, ...
    05.02.2012
    997
    0