Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 15:19 1 791 1

САЩ ни пращат посланик за шистовия газ (обновена)

  • хилари клинтън-
  • софия-
  • шистов газ

Мораториумът остава, докато не се убеди народът, заяви Борисов

САЩ ни пращат посланик за шистовия газ (обновена) - 1
Снимка: Дарик

Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с държавния секретар на САЩ Хилари Кринтън. Борисов заяви, че е казал това ясно на Клинтън при срещата си с нея, по време на която са обсъдили и темата за проучването и добив на шистов газ у нас.

“Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт” подчерта министър-председателят.

Борисов каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ. Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години, заяви министър-председателят. Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза той.

Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени, заяви, от своя страна, Хилари Клинтън.

САЩ са партньор в стремежа на България към енергийна сигурност и редица американски фирми са готови да окажат съдействие на София по този въпрос, посочи Клинтън. Тя отбеляза, че за тази цел през следващата седмица в българската столица ще пристигне специалният посланик по евразийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар.

Вечна дружба между България и САЩ

Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, както сме правили в миналото, заяви, от своя страна, Хилари Клинтън. За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство, каза тя. Хилари Клинтът благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера.

По думите й взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени. “Огромно удоволствие е да съм тук, да се убедя в отбелязания от вас напредък и да продължим да стоим заедно във вашия път за задълбочаване на демокрацията. Заедно ще приемем предизвикателствата от 21-ия век”, каза тя.

Държавният секретар на САЩ похвали правоохранителния сектор у нас. “Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери”, посочи Клинтън.

Задълбочаваме военното си сътрудничество

Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо. Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност, ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО. Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще.

България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение, каза тя. Българските войски, служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българската войска, каза Клинтън.

Натискът върху Сирия ще продължи

Станалото вчера в ООН е изключително неправилно, заяви още а Клинтън по повод отхвърлянето на резолюция, осъждаща насилието в Сирия. По думите й Русия и Китай носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2, каза тя.

Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще, заяви Клинтън. Тя подчерта, че ще бъде усилен дипломатическият натиск. Ще работим за осъществяваме на хуманитарна помощ, през идните дни ще се консултирам с нашите партньори в целия свят.

Не могат каквито и да било вътрешнополитически въпроси да бъдат решавани с проливане на човешка кръв, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му - не може демократично мислещите хора по света да не настояват това да бъде прекратено.

Хилари Клинтън кацна на летище София точно в 12,33 часа. Тя беше посрещната от външния министър Николай Младенов, американския посланик у нас Джеймс Уорлик и нашата посланичка във Вашингтон Елена Поптодорова.

Държавният секретар на САЩ се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков.

По-късно се очаква тя да има среща с лидери на неправителствени ромски организации и в късния следобед да си замине от България. В по-леката част на програмата има готовност Клинтън да разгледа Боянската църква, но това не е сигурно заради силния снеговалеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КурзаУсаОЛЕ

    0 0 Отговор
    Защо не се споменава че Русия е била за резолюция която включва слагането на оръжието и от двете страни! Как може мирни протестиращи да разполагат с автоматично оръжие М16? Все едно в България да протестирам с Калашников на Жтълтите павета като обстрелвам парламента :) Това ли са "демократичните" протести. Защо се споменава тук половината истина а не цялата. Явно се гонят определени интереси. и Веяната дружба е била и ще си остане между Бг народ и руския народ. А иначе между правителството на БГ и Америка също има вечна дружба и то се вижда никой не го отрича. Моля правете разграничение аз не дружа с янки както и 80% от българите