Отидете към основна версия

2 034 0

Максимално бързо възстановяват дигите край Свиленград /Обновена/

  • бойко борисов-
  • напоителни системи-
  • диги-
  • свиленград

За максимално бързо възстановяване на скъсаната дига на река Марица край Свиленград се разпореди премиерът Бойко Борисов. Днес той посети Свиленград и  огледа пораженията от наводнението в района. На среща с кмета на общината Георги Манолов, в присъствието на министрите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и Тотю Младенов, бе направена  организация за стартиране на строителните дейности още тази вечер.

 Борисов разпореди на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов държавно предприятие „Напоителни системи” да поеме възстановяването на скъсаните диги край Свиленград, Харманли и ГКПП „Капитан Андреево”, пък съобщиха от земеделското министерство.

Днес със заповед на кмета на Свиленград Георги Манолов бе сформирана общинска комисия за установяване и оценка на щетите от наводнението. В състава на комисията влизат служители на общината, представители на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и лицензирани оценители на имоти, разпределени в шест екипа.
   От утре, включително в събота и неделя, екипите ще обходят засегнатите домове, за да установят нанесените щети. Комисията ще заяви констатираните вреди и загуби на хората в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Възстановяващата помощ ще се предоставя чрез общината за закупуване на строителни материали, извършване на строителни услуги или за подпомагане по предложен от общинската комисия начин.
   Членовете на комисията ще описват дворовете, стопанствата, недвижимото и движимо имущество и ще информират пострадалите какви документи трябва да подготвят. На място ще се попълват анкетни карти за  нуждите на хората от гориво за отопление, хранителни продукти, дрехи и завивки, които ще им бъдат доставени.

След многобройни обаждания на фирми и граждани, желаещи да помогнат на пострадалите от наводнението, Община Свиленград обявява банкова сметка за набиране на дарения. Събраните средства ще бъдат раздадени на  семейства с решение на Общински съвет – Свиленград. За да бъде помощта адекватна и бърза, дарителската акция  е обявена в най-кратки срокове – до 23 февруари, когато ще се проведе заседание на Общинския съвет.

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - СВИЛЕНГРАД
БАНКОВА СМЕТКА В ЛЕВА
BG51 DEMI 9240 8400 0347 40
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ 445100 – ДАРЕНИЯ
ТБ „Д” – АД
ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР - СВИЛЕНГРАД
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини