Отидете към основна версия

866 2

Парното скача от април, не е ясно с колко

  • парно-
  • дкевр-
  • цена-
  • газ

Няма да се размине увеличаване на цената на парното. Ние не променихме цената, и дружествата поеха разликата за зимния сезон 2011-2012 г. Очевидно е, че резервите им са ограничени, тъй като те действат при много тежки условия. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - Ангел Семерджиев след заседание на комисията.

Колко ще се увеличи цената, зависи с колко ще се увеличи цената на природния газ. Със сигурност обаче няма да има такива големи увеличения, каквито искат от „Булгаргаз“.

Ако нямаше регулатор, газът щеше да се вдигне с близо 28% от 1 април, но има регулатор и няма да има такова драстично увеличение, защото няма такова основание. Това е една предварителна прогноза на „Булгаргаз“, каза Семерджиев.

Увеличението на цената ще зависи от анализа за периода януари-март 2012 г. Точната цифра ще стане ясно през март, когато ще бъде получен и докладът на „Булгаргаз“.

Причините за увеличението са нивата на горивата на световните пазари и на средиземноморските пазари, а те наистина растат. Важно е и съотношението долар – евро – каза председателят на ДКЕВР.

Извънредни ситуации като тази, която имахме, няма как да се отразят на цената, тъй като такива ситуации са нормални за зимна обстановка и те не трябва да се използват за причина за увеличаване на цените.

Причината е в цените на горивата на световните пазари,  каза Семерджиев. Той посочи, че спирането на износа на ток, не е причина да се увеличава цената на електроенергията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини