17 Февруари, 2012 18:33 1 235 1

Проверяват високите сметки за парно

  • парно-
  • топлофикация-
  • сметки

„Топлофикация-София“ е поискала от топлинните счетоводители, с които работи, да проверят всички януарски сметки за парно, които са със 17 на сто по-високи от декемврийските, съобщиха от дружеството в петък. Те имат срок до края на февруари да дадат обяснения за увеличението над 17 % в отделните случаи и сгради. Столичното парно, което също е регистрирано като фирма за дялово разпределение, вече е започнало проверка в обслужваните от него 155 сгради.

Според топлофикацията значително по-високите от очакваното сметки са резултат основно на кражба на топлинна енергия в сградите, или некоректно е променян прогнозният дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите. Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално. Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им.

Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, уж отказалите се имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, обясняват от топлофикацията.

„Въпреки че „Топлофикация София” не отговаря пряко за разпределението на индивидуалните сметки в сградите, ние не можем да стоим безучастни, когато при някои от абонатите ни има ръст на сметките, надвишаващ средния от 17%. Затова в интерес на клиентите използваме правото си да поискаме от топлинните счетоводители този допълнителен анализ. За нас е важно всички страни да са наясно на какво се дължи увеличението на сметките и съответно да могат да бъдат предприети конкретни стъпки”, отбелязва шефът на общинската фирма Стоян Цветанов.

„Въпреки че не сме нормативно задължени, всеки месец изпращаме до близо 14 000 домоуправители в София информацията, която постъпва при нас от топлинните счетоводители, за разпределението на отчетената от общия топломер енергия по апартаменти. Така гарантираме пълна прозрачност и хората могат да видят кой каква тежест поема в рамките на отоплителния сезон и дали има притеснителни случаи в техния блок”, обяснява още Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nqkoi

    0 0 Отговор
    Проверяват на високите сметки.....това на откъде го изкараха