Отидете към основна версия

1 499 4

Найденов вдига цената на дървата

  • корнелия нинова-
  • мирослав найденов-
  • дърва-
  • цена-
  • борса

6 фирми, близки до властта, ще се облажат от комисионната

Снимка: БГНЕС

Мирослав Найденов нареди 42% от добитата дървесина да се продава през Софийска стокова борса. Това води до повишаване цената на дървата в най-големия студ. 6 фирми, приближени до властта, ще се облажат с 1 млн. и 800 хил. лв., взети от джоба на българина.

Това обяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в изявление до медиите, като приложи документи в подкрепа на казаното по-горе. Тя представи писмо на Мирослав Найденов до Софийска стокова борса, с което иска борсата да му посочи кои фирми да търгуват дървесината. Нинова показа и отговора на Софийска стокова борса до Мирослав Найденов, с което стоковата борса определя без търг и конкурс 6 от 50-те регистрирани фирми. Третият документ е писмо на Министерство на земеделието и храните до директорите на горски предприятия, с което им се нарежда да сключат договори с тези конкретни фирми, без търг и конкурс.

Нарушава се чл.22, ал. 4 от Закона за стокови борси и тържища, който забранява „да се предоставя избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица, категорична е Корнелия Нинова.

Нещо повече - в писмото си борсата е определила коя от 6-те фирми за кое държавно предприятие да работи. Въпросните фирми са „ОГО” ЕООД, „СИМЕФ” ООД, „ФЕНИКС ЛВ” ЕООД, „МЕРКАНТ ЕООД, „АЯКС СОФИЯ” ЕООД и „РОМАШКА” ЕООД, като последната е определена да работи с Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Изглежда тези злоупотреби не са достатъчни за министър Найденов, та в задължителните указания за продажба на дървесина, които министърът е утвърдил с подписа си, повишава възнаграждението на борсовите посредници от 0, 009% на 0,2% от стойността на договора и то платими преди сключване на борсовия договор. Освен тези пари на борсовия посредник остават и дължимите такси на Софийската стокова борса.”

По думите й в момента се продават 5 млн. кубични метра дървесина по 60 лв. за кубик. Общата стойност на продаденото е 300 млн. лв. Комисионната за горепосочените 6 фирми, приближени до властта, от 0,2% представлява 600 хил. лв. годишно. Договорите са за 3 години, т.е. в студа българинът трябва да плати 1 млн. и 800 хил. лв. допълнително.

„Това наричам безобразие и гавра с хората. В най-студените дни, при недостиг на дърва, да изнудваш хората, за да се обогатяват управляващите, е безобразие”, категорична е Нинова.

„В отговор на случващото се, се сформира национален инициативен комитет за протестни действия, които ще се изразят в активно присъствие на основни автомобилни пътища и кръстовища в страната с тежка механизирана техника”, съобщи още Нинова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини