15 Февруари, 2012 17:51 1 335 1

Найденов спря търга на дървесина на борсата

  • мирослав найденов-
  • корнелия нинова-
  • дърва-
  • борса

Разпореди на държавните предприятия да пуснат за продажба дърва за огрев

Найденов спря търга на дървесина на борсата - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов спря търга на дървесина на Софийската стокова борса, който беше насрочен за днес. Причината са споровете по промените в Закона за горите и наредбите към него, регламентиращи дърводобива и продажбата на дървесина.

Затова се разбраха на среща още в понеделник министърът и представителите на браншовите организации. Търгът ще се проведе, след като се постигне консенсус с браншовиците.

Министърът на земеделието разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев. Количествата трябва да бъдат осигурени за местата с недостиг в страната. Дървата ще бъдат освободени от задържаните в предприятията конфискувани от нарушения количества и ще бъдат на преференциална цена от 50 лв.

Вчера Найденов съобщи, че ще бъдат направени законови промени, които да дадат право на държавните горски предприятия да добиват дърва. За тях ще има горен таван от 30% от общия дърводобив.

„Горите са държавни, предприятията са държавни, а съгласно действащия закон държавата не може да добива и аз като министър не мога да разпоредя при тези форс мажорни обстоятелства държавните горски предприятия да извършат дърводобив“, обясни министърът.
Друга промяна, която се предвижда, е 42% от продажбата на дървесина да се качи на Стоковата борса.

Днес депутатът от БСП Корнелия Нинова Мирослав обвини Найденов, че с решението  42% от добитата дървесина да се продава през Софийска стокова борса, повишава цената на дървата в най-големия студ. Освен това 6 фирми, приближени до властта, ще се облажат с 1 млн. и 800 хил. лв., взети от джоба на българина.

Нинова представи писмо на Мирослав Найденов до Софийска стокова борса, с което иска борсата да му посочи кои фирми да търгуват дървесината. Нинова показа и отговора на Софийска стокова борса до Мирослав Найденов, с което стоковата борса определя без търг и конкурс 6 от 50-те регистрирани фирми. Третият документ е писмо на Министерство на земеделието и храните до директорите на горски предприятия, с което им се нарежда да сключат договори с тези конкретни фирми, без търг и конкурс.

Нарушава се чл.22, ал. 4 от Закона за стокови борси и тържища, който забранява „да се предоставя избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица, категорична е Корнелия Нинова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ья

    0 0 Отговор
    abe naidenov zemi si podavai ostavka za6tot na horata ve4e im doide do gy6a