Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 10:59 1 257 0

30 % от дървесината за държавните фирми

  • мирослав найденов-
  • дървесина-
  • дърва-
  • борса-
  • държавни фирми
30 % от дървесината за държавните фирми - 1
Снимка: БГНЕС


Държавните горски предприятия да имат възможност да добиват до 30%  от дървесината в съответния район, след предварително одобрение на принципала. Тази промяна в Закона за горите, който предстои да бъде разгледан на второ четене, ще предложи земеделският министър Мирослав Найденов. Това стана ясно след среща на Найденов с представители на дърводобивния и дървопреработвателния сектор и на стоковите борси.

Министърът анонсира подготвяните промени още в началото на седмицата „Дълги години се говореше за нерегламентирани сделки в горския сектор. Спекула определено има. Затова от МЗХ ще направят промени, според които държавните горски предприятия да могат да добиват дърва. За тях ще има горен таван от 30% от общия дърводобив“, заяви той пред медиите.

„Горите са държавни, предприятията са държавни, а съгласно действащия закон държавата не може да добива и аз като министър не мога да разпоредя при тези форс мажорни обстоятелства държавните горски предприятия да извършат дърводобив“, обясни Найденов.
„В момента се наблюдава прецедент, ловните стопанства да могат да добиват дървен материал, а горските стопанства – не”, каза министърът. „Когато няма дърва за огрев от първа необходимост, аз нямам право по закон да разпоредя тяхното набавяне”, допълни той.

Министър Найденов прие предложенията на бранша за отпадане на всякакви преференции при добива и търговията с дървесина, както за стратегическите партньори, така и за местните фирми.  Обсъжданите досега предложения бяха двете страни да се ползват съответно с 33% преференции за местните фирми и 25% тежест-бонификация за така наречените „стратегически партньори”.

Найденов категорично заяви, че  няма да се откаже от предложението за продажбата на дървесина през стоковите борси. „Това е политическо решение и се прави с цел пълна прозрачност и ограничаване на корупционните практики в бранша”, посочи министърът. Пазарът ще бъде либерализиран, като 50% от продукцията ще отива на стоковите борси, а другите 50% ще бъдат продавани чрез търгове, организирани от горските предприятия.

Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов призова фирмите при проблеми с борсовите посредници да го информират лично или да подават сигнали към Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Г-н Симов покани представителите на дърводобивни фирми да посетят Софийската стокова борса и да се запознаят с механизмите на работа и дейността на борсовите посредници. 

Министър Найденов призова присъстващите до края на месеца да изпращат своите предложения за изготвянето на правилата за провеждане на търгове от държавните предприятия.

На срещата присъстваха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Бисер Дачев, директорите на шестте горски предприятия, изпълнителните директори на трите стокови борси в страната, представители на фирми от горския сектор и неправителствени организации. 

Вчера депутатът от БСП Корнелия Нинова обвини земеделския министър, че с действията си вдига цената на дървесината. „Мирослав Найденов нареди 42% от добитата дървесина да се продава през Софийска стокова борса. Това води до повишаване цената на дървата в най-големия студ. 6 фирми, приближени до властта, ще се облажат с 1 млн. и 800 хил. лв., взети от джоба на българина.

Нинова приложи документи в подкрепа на казаното по-горе. Тя представи писмо на Мирослав Найденов до Софийска стокова борса, с което иска борсата да му посочи кои фирми да търгуват дървесината. Нинова показа и отговора на Софийска стокова борса до Мирослав Найденов, с което стоковата борса определя без търг и конкурс 6 от 50-те регистрирани фирми. Третият документ е писмо на Министерство на земеделието и храните до директорите на горски предприятия, с което им се нарежда да сключат договори с тези конкретни фирми, без търг и конкурс.

Нарушава се чл.22, ал. 4 от Закона за стокови борси и тържища, който забранява „да се предоставя избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица, категорична е Корнелия Нинова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА