Отидете към основна версия

13 596 23

Акция на ГДБОП в имот на музикант

  • гдбоп-
  • музикант-
  • илия илиев-
  • акция

Адвокат Николай Хаджигенов смята, че това е полицейско насилие в чист вид - злоупотреба с власт

Служители на ГДБОП са нахлули в имот на музиканта Илия Илиев от „Ку-Ку Бенд” без заповед за обиск. Това съобщи самият той снощи в "Шоуто на Слави".

Сутринта в 8.50 ч. на Илия се обадила майка му и казала – „Ела бързо до кооперацията, в която живеем, ГДБОП са тук!” Илия имал там складово помещение, точно под техния апартамент, около 25 квадратни метра, предвидено било за музикален кабинет. Поради кризата, Илия Илиев го отдал под наем преди половин месец, има договор за наем от 1 февруари с фирма, осъществяваща счетоводна дейност.

След като пристигнал музикантът видял около 15 човека, полицейска кола. Единият се легитимирал, че са от ГДБОП, а той трябва да отвори помещението. Представен му бил и разследващият полицай Малакова.

Илиев казал, че ще отвори, но попитал дали имат прокурорско разпореждане, или щом са от ГДБОП, може би от г-н Флоров.

Последвал светкавичен отговор от страна на полицай Малакова, която подскочила при тези думи: „Ти злоупотребяваш с това име ли?”

Той обяснил, че просто иска да види документ от тяхна страна. После звъннал на жена си, която е бивш служител на МВР и научил от нея, че ако нямат прокурорско разпореждане, не е редно.

По думите на Илия Илиев, полицай Малакова се афектирала и последвал още един остър въпрос: „Коя е тая, бе, ще я хвърля на Инспектората!” - след което добавила: „Добре, колеги, какво правим, обаждаме се на началник - групата, а тоя ще седи пред вратата, ще кляка и ще лази, докато аз кажа!”

Илия Илиев признава, че се почувствал адски неприятно и унизително.

След като помещението било отворено, полицай Малакова казала: „Ще му уредя на него и на жена му, лично Миро Флоров да ги разпита.”

От ефира на бТВ Илия Илиев заяви, че е говорил с жена си и двамата са готови и чакат с нетърпение разпита. „Ако аз съм прегрешил нещо с моите действия, и съм виновен с нещо, ще се извиня публично пред цяла България, но ако вие имате някаква вина, нека компетентните органи да кажат това, тогава не знам вашето извинение в какво ще се изрази.” – заяви Илия Илиев.

При проведената акция е била иззета документация, но на Илиев не бил предоставен документ, дори след като е попитал за такъв. Полицай Малакова му отговорила, че няма да получи документ, а ако въпросното лице, което води следствието, прецени, той ще бъдете извикан за разпит. Взели му личната карта, писали нещо – казва Илия, - взели му договора за наем, като му искали и копие. Задържали около 20 минути договора.

От помещението са иззети документации. Един от полицаите се обърнал към Илия с думите: „Е, какво сега като отвори, няма нищо страшно. Е, има и други методи, нали знаеш?”

В „Шоуто на Слави”, заедно с Илия Илиев беше и адвокат Николай Хаджигенов.

Въпреки, че в случая Илия Илиев не може да докаже, че разговорите са се случили, достатъчен по думите на адвоката е фактът, че те са влезли в частна собственост без основание.

Мнението на адвокат Николай Хаджигенов беше, че това е полицейско насилие, в чист вид - злоупотреба с власт.

„По отношение злоупотребата с власт, принципно полицията трябва да има постановление, документ – по искане на прокуратурата, документ от съответния съд, който е компетентен. Законът предвижда едно единствено изключение, когато има неотложност на случая – да се съхраняват наркотици, извършва се престъпление към момента или се укрива рецидивист, а не склад с папки, или офис”, подчерта адвокат Хаджигенов.

Той посъветва Илия Илиев това, което съветва винаги в такива случаи - да се обърнат, веднъж - към медиите, което г-н Илиев вече направи и втори път, задължително да водят дела.

От ефира Слави призова шефовете на ДАНС и ГДБОП да разследват случая и да има наказания по него.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Скандалът със съдиите се преекспонира

    Получавам много атаки и много критики от хора, които можех да не си ги създам като опозиционери. Ако се седях в моя хубав стол, нямаше да бъде така ...
    20.02.2012
    1 069
    1
  • Хванаха 22-ма катаджии рекетьори

    22-ма служители на КАТ са рекетирали пътникопотока през републиканската мрежа. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те са взе ...
    17.02.2012
    6 781
    18