Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 08:51 1 069 1

Скандалът със съдиите се преекспонира

  • цветан цветанов-
  • съдии-
  • язовири-
  • илия илиев
Скандалът със съдиите се преекспонира - 1
Снимка: БГНЕС

Получавам много атаки и много критики от хора, които можех да не си ги създам като опозиционери. Ако се седях в моя хубав стол, нямаше да бъде така. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред бТВ. Той беше категоричен, че не е конфликтен, а е изключително прагматичен човек.

Според Цветанов скандалът със Съюза на съдиите се преекспонира. „Когато един съдия е забавил над 50 дела да напише мотивите си, три години, сами разбирате, че всъщност имаме реален проблем от фактори на съдебната система, които казват, как да се промени тя“, каза министърът.

По думите на министъра в момента, в който този човек е наказан дисциплинарно, означава, че има слаба професионална подготовка или небрежност на служебната си дейност. „Ако това не се приеме, това означава, че винаги може да останат съмнения в хората за нещо друго, което да бъде в обслужване на организираната престъпност“, посочи той.

Във връзка с доклада на Европейската комисия, вътрешният министър заяви, че в него е записано, че реформите при разследващите органи продължават. „Самият факт, че няма тежки престъпления и няма толкова много върнати досъдебни производства е знак, че вървим в правилна посока", каза Цветанов.

Относно оплакването на музиканта Илия Илиев от „Ку ку бенд", че без да има заповед за обиск, е искано от него да отвори помещение, което е негова собственост, Цветанов заяви, че се слуша само едната страна, а другата - не. Министърът поясни, че при този случай се е действало неотложно бързо и затова не е имало заповед за обиск.

На въпрос дали ще инициира промени в закона за убийците по пътищата, Цветанов отговори: “Трябва да бъдат ударени убийците по пътищата. В тази връзка ще инициирам промяна в закона, за да бъдат наказани онези, които отнемат човешки живот на пешеходна пътека например. Не е нормално майката на загиналото дете да получава известие по пощата за това, което се е случило”. Министърът обеща, че ще бъде иницииран обществен дебат по наболялата тема.

Не може МВР да отговаря и за престъпността, и за състоянието на водните язовири. Нека да не смесваме отговорностите, каза още Цветанов, като допълни, че в случая със стопанисването им има наслагване през годините на много фактори.

Трябва да има централизиран подход и ясна отговорност, смята министърът. По думите му - отговорността на местната власт към микроязовирите е огромна. Около 618 са тези, които са на местната власт.

Цветан Цветанов каза, че са предприети мерки за пълен контрол на всички язовири. Там, където е необходимо, има техническа възможност, се източват контролирано водни обеми. Започнали сме пренасочването на торби за пясък – при необходимост веднага да се използват, каза той.

Има престъпни схеми за стопанисването на язовири, заради които става абсолютно невъзможно да се ползват водоемите по предназначение, каза още вътрешният министър. На въпрос дали има схема за пране на пари чрез язовири, той отговори, че визираният в медиите Стефан Бонев – Сако в момента е задържан и ще се изясни дали има съпричастност към това твърдение.

Цялата документация за злополучния язовир “Иваново” е иззета от прокуратурата и ще се изясни чия конкретно е вината, довела с престъпна небрежност до инцидента. Трябва да има превенция на водните съоръжения, за да не се стига до крайни ситуации като тези в Бисер и Свиленград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселин Маринов

    0 0 Отговор
    Сега пиша песен за вас, колко сте етичен и честен, как глупавия ви тъст опира пешкира за артаментите ви, за хонорарите от ДПС фирми, за земите в София, които сте придобили по етичен и честен път!