Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 12:43 13 589 23

Акция на ГДБОП в имот на музикант

  • гдбоп-
  • музикант-
  • илия илиев-
  • акция

Адвокат Николай Хаджигенов смята, че това е полицейско насилие в чист вид - злоупотреба с власт

Служители на ГДБОП са нахлули в имот на музиканта Илия Илиев от „Ку-Ку Бенд” без заповед за обиск. Това съобщи самият той снощи в "Шоуто на Слави".

Сутринта в 8.50 ч. на Илия се обадила майка му и казала – „Ела бързо до кооперацията, в която живеем, ГДБОП са тук!” Илия имал там складово помещение, точно под техния апартамент, около 25 квадратни метра, предвидено било за музикален кабинет. Поради кризата, Илия Илиев го отдал под наем преди половин месец, има договор за наем от 1 февруари с фирма, осъществяваща счетоводна дейност.

След като пристигнал музикантът видял около 15 човека, полицейска кола. Единият се легитимирал, че са от ГДБОП, а той трябва да отвори помещението. Представен му бил и разследващият полицай Малакова.

Илиев казал, че ще отвори, но попитал дали имат прокурорско разпореждане, или щом са от ГДБОП, може би от г-н Флоров.

Последвал светкавичен отговор от страна на полицай Малакова, която подскочила при тези думи: „Ти злоупотребяваш с това име ли?”

Той обяснил, че просто иска да види документ от тяхна страна. После звъннал на жена си, която е бивш служител на МВР и научил от нея, че ако нямат прокурорско разпореждане, не е редно.

По думите на Илия Илиев, полицай Малакова се афектирала и последвал още един остър въпрос: „Коя е тая, бе, ще я хвърля на Инспектората!” - след което добавила: „Добре, колеги, какво правим, обаждаме се на началник - групата, а тоя ще седи пред вратата, ще кляка и ще лази, докато аз кажа!”

Илия Илиев признава, че се почувствал адски неприятно и унизително.

След като помещението било отворено, полицай Малакова казала: „Ще му уредя на него и на жена му, лично Миро Флоров да ги разпита.”

От ефира на бТВ Илия Илиев заяви, че е говорил с жена си и двамата са готови и чакат с нетърпение разпита. „Ако аз съм прегрешил нещо с моите действия, и съм виновен с нещо, ще се извиня публично пред цяла България, но ако вие имате някаква вина, нека компетентните органи да кажат това, тогава не знам вашето извинение в какво ще се изрази.” – заяви Илия Илиев.

При проведената акция е била иззета документация, но на Илиев не бил предоставен документ, дори след като е попитал за такъв. Полицай Малакова му отговорила, че няма да получи документ, а ако въпросното лице, което води следствието, прецени, той ще бъдете извикан за разпит. Взели му личната карта, писали нещо – казва Илия, - взели му договора за наем, като му искали и копие. Задържали около 20 минути договора.

От помещението са иззети документации. Един от полицаите се обърнал към Илия с думите: „Е, какво сега като отвори, няма нищо страшно. Е, има и други методи, нали знаеш?”

В „Шоуто на Слави”, заедно с Илия Илиев беше и адвокат Николай Хаджигенов.

Въпреки, че в случая Илия Илиев не може да докаже, че разговорите са се случили, достатъчен по думите на адвоката е фактът, че те са влезли в частна собственост без основание.

Мнението на адвокат Николай Хаджигенов беше, че това е полицейско насилие, в чист вид - злоупотреба с власт.

„По отношение злоупотребата с власт, принципно полицията трябва да има постановление, документ – по искане на прокуратурата, документ от съответния съд, който е компетентен. Законът предвижда едно единствено изключение, когато има неотложност на случая – да се съхраняват наркотици, извършва се престъпление към момента или се укрива рецидивист, а не склад с папки, или офис”, подчерта адвокат Хаджигенов.

Той посъветва Илия Илиев това, което съветва винаги в такива случаи - да се обърнат, веднъж - към медиите, което г-н Илиев вече направи и втори път, задължително да водят дела.

От ефира Слави призова шефовете на ДАНС и ГДБОП да разследват случая и да има наказания по него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    6 3 Отговор
    Нормално за България. И на мен ми се случи онзи ден нещо подобно:
    Чинно си чаках светофара като пешеходец и когато стана зелено тръгнах да пресичам. Тогава една патрулка без пуснати светлини премина на светофара на червено. Аз им направих жест тип "къде?", а те спряха и единия полицай вулгарно ме попита: "Кво бе?". Казах, че е зелено и те не са в режим на пуснати лампи, а той ми отговори: "Е нали ти спряхме кво искаш бе" и си продължиха. Минават на червено (без да са пуснали лампите), говорят ми на "ти" и то вулгарно. За съжаление вече сме полицейска държава и още повече съжалявам, че възприемаме полицията като институция от която трябва да се пазим и да ни е страх, а не като на институция, която при нужда ще ни помогне.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 vw gost

    3 2 Отговор
    Няма уважение от страна на полицаите към гражданите,следователно е напълно нормално да се случва и обратното.След като аз спирам на пешеходна,патрулката срещу мен не спира,гузара зад мен ми свири и ме овиква и патрулката е на 5 метра и само гледат.Няма забележки,няма обяснения,няма уважение. Каквото повикало,такова се обадило. Търсете си правата,никой няма да ви ги даде просто ей така. Като смятате,че сте прави, то не трябва да се навежда глава пред полицията.То се знае какви хора стават полицаи,така че няма какво повече да се очаква от тях.
  • 4 Old man

    2 1 Отговор
    Както е казал народа: "Рибата се вмирисва от главата".
  • 5 Иванова

    3 0 Отговор
    Лошото че това е практика–хората на закона не признават и не спазват законите!
  • 6 Bobi

    1 0 Отговор
    Дано при този случай не се окаже подобно "полицейско насилие" , както при онези пестъпници Начкови от Мировяне . Ако някой не е гледал репортажа на Васил Иванов , нека го гледа , преди да каже някоя глупост ! http://www.novatv.bg/news/view/2012/02/13/26837/Истината-за-случая-Мировяне-и-същинския-бизнес-на-Петър-Начков/
  • 7 Bobi

    1 1 Отговор
    Дано при този случай не се окаже подобно "полицейско насилие" , както при онези пестъпници Начкови от Мировяне . Ако някой не е гледал репортажа на Васил Иванов , нека го гледа , преди да каже някоя глупост ! http://www.novatv.bg/news/view/2012/02/13/26837/Истината-за-случая-Мировяне-и-същинския-бизнес-на-Петър-Начков/

    Коментиран от #9

  • 8 гражданин

    2 2 Отговор
    Полицията е инструмент на властта за държене на масите покорни и послушни, България е полицейска държава и е типичен пример за полицейщината която се прилага многократно и навсякъде. Най-ъпсурдното е че има още, които защитават полицията и я 1 вид я почитат, но то малоумници винаги ще си има. Доводите на промитите мозъци, които си мислят че полицията си е в право са: "ако не са те кой ще те пази" - това е най-малко малоумния довод, другите са без коментар, няма смисъл и да ги споменавам. Относно този довод въпроса ми е: кое ме пази полицията, като цял живот досега само са се заяждали множество пъти и катаджии и другите полицаи, които са толко прости и посредтвени, че не могат да опазят себе си, камоли някой друг. Ако човек сам не може да се опази, трудна работа полицията да го опази. А и това е смешен довод че полицяита пази. Полицията/жандармерията бие хората на протести, теиз които казват че полицията била нужна за да има "обществен ред" са промити мозъци и не са отишли и 1 път на протест да видят кои пази полицията! Полицията пази евреите в парламента които продадоха държавата на глобалиситте за жълти стотонки! Изумен съм как може да има такива тотални малоумници които да защитават полицията. Този пример в тази статия е само 1 от хилядите случаи на полицейщина без заповед за обиск, без културно поведени, с унизително и надменно отношение. Облекли униформите и се мислят за робокоп. Жалки мишки, всичко ще им се върне
  • 9 Борислав Рангелов

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bobi":

    @7 След като толкова много хора са знаели ,че продават цигари нелегално,защо са си мълчали ??? А можеше един прост полицай да ги спре на караулката на Мировяне !!!
  • 10 ники

    0 0 Отговор
    мутренистан
  • 11 стар бук

    0 0 Отговор
    Може хората Мировяне и да имат някаква вина , но репортажът е съшит с бели конци и излиза с много голямо закъснение
  • 12 морал

    0 0 Отговор
    Нямам думи, как е възможно да занимавате обществеността с пълни глупости. Основно правило- незнанието на закона не оневинява никого. Само искам да отбележа, че не до там интелигентните хорица като този човечец, като не знаят нещо да го прочетат и след това да коментират. Смятам, че служителите на МВР са достатъчно добри професионалисти, за да могат да изпълняват служебните си задължения в духа на закона, както впрочем става. Не смятате ли, вие които публикувате такива статии и вие дето ги коментирате, че се принизявате до нивото на тези, които се опитват да всеят смут в държавата, нападайки полицията? На всички "доброжелатели" бих предложил да изкарат една седмица, ама само една седмица в което и да е районно управление столицата. Ама да си карат пълните смени, два или три часа вместо да спят до половинката, да ходя на минус 20 градуса, в някоя канавка, за да огледат поредния труп или да чакат поредния дилър да продаде някоя друга доза на вашите деца. Тези хора заслужават единствено уважение и признателност. Иначе хвала на такива като вас- некомпетентни и озлобени хорица, които могат единствено да се обединят по повод завистта и омразата срещу някои. А за конкретния " професор" смятам, макар да съм фен на " Слави Трифонов", че омразата му към сегашната власт надхвърля очакванията за едно вечерно предаване и на мен лично ми бие малко на личен мотив. Поздрави на всички и нека всеки си знае мястото и да не говори за нещо дето не разбира. МОЛЯ ВИ ЧЕТЕТЕ, за да може да сте компетентни!!!!!!!!
  • 13 Морал май ес

    0 0 Отговор
    Абе моралния, да ти дам лопатката да си събереш простотиите, които си написал! Ти не чуваш ли че прокурорско разрешение НЯМА!? Има си закони, които се спазват от двете страни на барикадата. Не може да ми влиза тъпата фуражка в частната собственост за щяло и нещяло, това си е полицейски терор и цялата МВР администрация трябва да се уволни барабар с този смешник начело!
  • 14 морал

    0 0 Отговор
    Чл. 161. (1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.

    (2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
  • 15 морал

    0 0 Отговор
    Чл. 161. (1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.

    (2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
  • 16 стар бук

    0 0 Отговор
    Полицията деиствувала по сигнал.Ами да пусна един сигнал срещу теб.Да доидат да те отупат,да ти разбият къщата пък ти им цитирай закона.Ако си гледаха работата нямаше да има трупове в канавката ,наркотици и прочие.Хванали 22 катаджии рекетьори.Те пък хич не са спали.
  • 17 Флоров и Малакова

    0 0 Отговор
    Цяла България ще лежи и лази на колене докато ние решим, защото така ни е наредено. Сегашната власт е измислила механизъм за управление, който ние монтираме на всички, а той представлява следното: През устата прекарваме едно въже, което излиза отзад. На устата връзваме фекалия, а отзад чеп с надпис ГЕРБ. Когато някой реши да каже нещо и си извади лай..то от устата, му влиза яко отзад чепа, а когато много почне да го боли и реши да си го извади, му влиза в устата другото, за да не може да говори.
  • 18 един

    0 0 Отговор
    Абе "морал" ли си какъв си, ти да не си полицай бе? Много работели и трябвало уважение, хахахахаха... От такива като теб боледува мизерната ни държавица... А случайно да знаеш, че 80% от полицаите са неграмотни? А да знаеш, че не спазват никакъв етикет на поведение? А да си чул, че ако нищо не става от теб си точно за полицай? Може да си най-големия престъпник, ще си понесеш вината, но никой няма право да се държи арогантно с теб, камо ли пък комплексирани мижетурки с пагони!!! Ти знаеш ли повечето полицаи като свалят униформата какви са? СДУХАНИ И КОМПЛЕКСИРАНИ МИЖЕТУРКИ, които си мислят, че с недъгавата им властчица, която им е дадена са нещо повече от останалите. Викаш много работят, а? а останелите не работим, така ли? Подобни трябва да лежат зад решетките с години само заради поведението си, за да им дойде малко акъл!!!
  • 19 Разпоригъзов

    0 0 Отговор
    Не едва ли е полицай.Просто господин 'Морал' се опитва да ни обясни че живеем в държава в която няма ред и цари беззаконие на най високо равнище.Това е положението.
  • 20 моралолиз

    0 0 Отговор
    Г-н Моралолизец, признай си, че си Веселин Маринов и след като олигави всичко, сега си се заел да лижеш и дупенцата на Цецко през интернет, защото от такива клакьори и слагачи като теб, интернет се е превърнал в интерм....т.
  • 21 kkk

    0 0 Отговор
    Просят като най-изпаднали цигани, а на последък, много брутално се гаврят с нормалните хора и пазят престъпниците.И това стана от как са ГЕРБ на власт/в случай че някой е сляп/
  • 22 ГДБОП

    0 0 Отговор
    Колкото да лаете и си блъскате тиквите по случая,то Банкявата тиква е най-узрялата и вие сте зелените лимони,без глас.Глас може да надигнете само на жълтите павета,там където тикви не виреят!
    ДНЕС Е 18.02. Рожденият ден на Васил Иванов Кунчев,по старо му Василъ Лъвскiй!!!Български Революционер,идеолог и организатор набългарската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет БРЦК.Български ГЕРОЙ!!!
    Засрамете се Българи!!!Срам и позор е всичко случващо се в тази държава в момента,безотговорността на всички вас!!!Срам за теб - Българино!!!
    А той умря за Майка БЪЛГАРИЯ!
  • 23 ГДБОП

    0 0 Отговор
    Колкото да лаете и си блъскате тиквите по случая,то Банкявата тиква е най-узрялата и вие сте зелените лимони,без глас.Глас може да надигнете само на жълтите павета,там където тикви не виреят!
    ДНЕС Е 18.02. В околностите на София е обесен Васил Иванов Кунчев,по старо му Василъ Лъвскiй!!!Български Революционер,идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет БРЦК.Български ГЕРОЙ!!!
    Засрамете се Българи!!!Срам и позор е всичко случващо се в тази държава в момента,безотговорността на всички вас!!!Срам за теб - Българино!!!
    А той умря за Майка БЪЛГАРИЯ!