Отидете към основна версия

934 4

Високите сметки за парно се дължат на кражби от съседите

  • ангел семерджиев-
  • дкевр-
  • парно
Снимка: БГНЕС

Изкривяването на сметките за топлинната енергия основно се дължи на некоректното отношение вътре в етажната собственост. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Независимо от това, ние сме разглеждали жалби. Нашата практика показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация”, отбеляза шефът на държавния регулатор.

Той препоръча на потребителите, ако получават съмнителни сметки за парно, да изяснят причините с топлинния счетоводител. Ако потребителите ползват парно по същия начин, както миналата година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 7-8% до 12%.

Семерджиев призна, че начинът, по който се прави топлинното счетоводство, е показал своите недостатъци. Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно.

Също така Топлофикациите биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители. По този начин контактът на потребителите с Топлофикациите ще е по-пряк, допълни той.  Според него по този въпрос трябва да се направят законодателни промени. 

Относно въпроса за увеличението на цените на газа, Семерджиев каза: „Състоянието на цените на нефта на световните пазари е тревожно и то би трябвало да повлияе на цените на газа. Нашите дългосрочни договори са обвързани с цените на нефта. Топлофикациите използваха собствените си ресурси, за да не променят цените. Разбира се, най-вероятно с увеличаване на цената на газа ще се увеличат цените на топлинната енергия.“

Все още не е ясно с колко ще бъдат увеличени цените за електроенергия, но непрекъснато се води наблюдение. Към момента са ясни само факторите, които ще повлияят върху цените, но не са ясни резултатите, каза още Ангел Семерджиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини