Отидете към основна версия

2 910 13

„Шалом“ с декларация срещу „Луков марш 2012“

  • луков марш

Организацията на евреите в България „Шалом” и Централния израилтянски духовен съвет с възмущение научиха за проведения на 18 февруари т.г. „Луков марш 2012”.

Това се казва в декларация до медиите от „Шалом“.

Наименуването на публична проява на ген. Христо Луков – известен антисемит и привърженик на германските нацисти е дръзко предизвикателство към демократичните традиции на българското общество, явно поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и публично отричане на униженията и страданията на българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България през 1941-1944 г. Част от тези унижения и страдания са причинени от легионерите, чийто водач до смъртта си е ген. Христо Луков.

Ежегодното разрешаване на „Луков марш” поставя под съмнение възможността на оторизираните институции да се противопоставят на откритото прокламиране на идеите на неофашизма, крайния национализъм и антисемитизъм и да защитават демократичните устои на обществото.

Провеждането на „Луков марш 2012“ е крайно неприемливо събитие за град, който иска да бъде културна столица на Европа.

Призоваваме всички власти в Република България да проявят повече последователност и твърдост в отричането на всички прояви на екстремизъм, неонацизъм, ксенофобия и антисемитизъм. Законите в страната им дават тази възможност.

Призоваваме политическите партии и цялото българско общество да бъдат непримирими към носителите на недемократични идеи.

От всички нас зависи бъдещето на България!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини