Отидете към основна версия

1 015 0

95% от класифицираната информация може да се разсекрети

  • срс-
  • класифицирана информация-
  • съдебни дела

Повече от 95% от класифицираната информацията може да се разсекрети при изготвянето на веществени доказателства, които да бъдат използвани в съдебния процес. Това заявиха експерти от ДАНС по време на дискусия в парламента, съобщи БНР.

Веселин Марков от агенцията коментира, че много малка част от класифицираната информация се отнася до националната ни сигурност: По наши груби така изчисления не повече от три четири процента.

Заместник вътрешният министър Веселин Вучков е на мнение, че основният проблем е свързан със съдебната фаза на делата.

Съдържанието на вещественото доказателствено средство, на специалното разузнавателно средство, в над 90% от случаите изобщо не възпроизвежда държавна тайна и наистина е нелогично да смятаме, че наличието на СРС трябва да води до закритост на съдебната фаза.

Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова коментира, че ДАНС и МВР възприемат становището на съдиите от Софийския градски съд в съдебната фаза да не се прилага класифицирана информация. Тя определи като еволюция готовността за разделянето с тази практика. Ако това се възприеме, едва четири процента от делата може да се гледат при закрити врата: Единствено и само делата, в които има някаква информация, застрашаваща националната сигурност. Даже допускам, че тази цифра е завишена.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини