Отидете към основна версия

967 0

Делото за клевета срещу Цветанов насрочено за април

  • цветан цветанов-
  • мирослава тодорова-
  • клевета
Снимка: БГНЕС

Делото за клевета, което заведе председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу вицепремиера Цветан Цветанов, е насрочено за април. Това съобщи председателят на Районния съд в Пловдив Веселин Хаджиев, цитиран от БНР.

„Има разпореждане на председателя на съда, т.е. мое, с което е образувано производството и делото е насрочено, като е избран съдия-докладчик на случаен принцип чрез софтуерния продукт на ВСС. Насрочено е за април. В момента точна дата не мога да ви кажа“, съобщи съдия Хаджиев.

„Като председател на съда, мога да гарантирам, че при разглеждане на делото ще говори единствено разума на закона. Това е дело като всички останали, не виждам какво му е особеното“, изтъкна още той.

Тодорова заведе делото за клевета в Софийски районен съд (СРС). Тя не е потърсила парично обезщетение. Това значи, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.

Делото бе разпределено, но съставът го изпрати до Върховния касационен съд да определи кой съд трябва да го гледа. Според НПК, ВКС може да реши делото да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, когато подсъдимият или пострадалият е съдия, прокурор или следовател от района на съда, на който делото е подсъдно. ВКС реши делото да се гледа в Пловдив.

Шефката на Съюза на съдиите съди вътрешния министър по повод отправените от него публични обвинения. Според Цветанов, тя е действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с две години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Мирослава Тодорова, излезе с позицията след интервю на министъра на вътрешните работи, озаглавено „Шефката на Съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията“. Тя го призова, ако наистина има такива данни, да разпореди разследване срещу нея.

„Когато съдия на такъв пост има над 50 забавени дела, става въпрос или за професионална небрежност, или това е форма и начин за функциониране на Октопод, който обслужва организираната престъпност“, Цветан Цветанов по адрес на съдийката.

„Никой не може да ме убеди, че съдия Тодорова случайно е забавила внасянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов, който е емблематична фигура за трафика на наркотици в цяла Европа и още 50 подобни дела с над 2 години“, допълни Цветанов. Според него забавянето на предаването на мотивите възпрепятства работата на прокуратурата, която трябва да сезира по-горна инстанция.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини