Отидете към основна версия

2 926 38

Протестиращите дават на властта манифест за алтернативно управление

  • протест-
  • протестиращи

Без оставка на правителството няма как да стане, категоричен бе Стамболийски

Национален протест се организира в цялата страна, обяви пред БНР Александър Стамболийски, който е един от организаторите на протестите в Благоевград.

Той очерта исканията на недоволството:

"Изготвили сме манифест с алтернативно управление на България, който ще се разпространява в градовете. Ще бъде даден и на институциите, управляващи и опозиция, за да видят какво предлагаме. Това е начин да се развива страната в положителна посока и също така да удовлетворим постоянните желания от страна на българските граждани за мажоритарни вотове, за нормално развитие, повишаване на доходите, съкращаване на раздутата администрация. Имаме конкретни искания. Знаем защо протестираме".

За лозунга "Смяна на системата" Стамболийски подчерта, че е имало много хора, настроени за президентска република, крайна смяна на Конституцията. Според него обаче това е въпрос, който трябва да бъде подложен на всенародно обсъждане. Той отбеляза едно от исканията - да бъдат съкратени изцяло субсидиите на партиите и те да започнат да се самофинансират. Протестиращите настояват и за падане на имунитета на депутатите.

Без оставка на правителството няма как да стане, категоричен бе Стамболийски и подчерта за пореден път, че нито той, нито другите организатори не принадлежат по никакъв начин към политическа партия. По думите му е имало опити за "яхане на протестите", но те са се разграничили категорично от това.

За липса на политически убеждения сред протестиращите потвърди и Доника Мангова - един от организаторите на протестите в Сливен. Тя също посочи, че исканията им са напълно ясни, а първата стъпка е сваляне на правителството:

"Искаме смяна на системата. Имаме предвид не кой, а как ще ни управлява. Омръзнало ни е да слушаме, че някой не строи, някой не плаща, някой не дава и т.н. Ние, гражданите, сме техните работодатели, а не те на нас. Искаме независима правосъдна система и всички да сме равни пред закона - не законът да важи за едни, а за други да си затваря очите. Трябва да има механизъм за отзоваване на депутати, на общински съветници, с референдум, а не 4 години да не можеш да мръднеш от позицията, на която е сложен някой. Нашата цел не е само да свалим правителството. Ангажиментът е на целия български народ. След като свалим правителството, ни чака много работа. Всичко е в нашите ръце. Време е народът да се обедини и род по род да станем народ. Искаме всеки гражданин да може сам да решава съдбата си, а не единици хора да разпределят пари на себе си и на приближените си, а народът да тъне в мизерия".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове