Отидете към основна версия

1 403 6

Държавата щяла да изгуби 228 млн от забраната за пушене

  • забрана за пушене-
  • тютюнопушене-
  • загуби-
  • ресторантьори

Държавата твърда - от 1 юни няма да се пуши на обществени места

Подобни гледки - само пред заведенията

228 милиона лева ще изгуби само за година държавата от тоталната забрана за пушенето на обществени места.

Това обяви председателят на браншовата асоциация на ресторантьорите у нас Атанас Димитров по време на дискусия относно забраната за пушене на обществени места.   

Изчислението е направено въз основа на отчитания 20-процентов спад на потреблението в туризма за европейските държави, въвели забраната.

Това ще доведе и до съкращения на 18 хиляди души, заети в бранша, допълни Димитров. По думите му около 10% от ресторантите и питейните заведения ще фалират.

"У нас ще се въведат мерки, които в другите държави вече са отпаднали", коментира още Димитров. Той даде пример с държави като Гърция и Чехия, в които забраната не се спазва. В Австрия пък вече се е върнал старият принцип на разделение на заведенията в отделни сектори – пушачи и непушачи.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче беше категорична, че държавата няма да отстъпи от позицията си и пълната забрана за тютюнопушене от 1 юни ще бъде въведена. Нещо повече, на работното място също ще бъде забранено да се пуши. Тази клауза е изпусната, но ще бъде добавена в законопроекта, обясни Атанасова.

Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на работните места. Това е пропуск на вносителите и ще бъде коригиран, посочи още министърът.

Ограничения за външните пространства на заведенията няма да важат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Дянков дебне за пушачи в заведения

    Здравните власти все още нямат данни колко пари ще съберат от глоби, заради нарушение за забраната за пушене. Само за първите 10 дни от месеца са п ...
    19.06.2012
    1 083
    3