Отидете към основна версия

16 Април, 2019 21:48, обновена 16 Април, 2019 21:48 4 193 49

Станишев: Няма какво да се сърдя, влизам в бой

  • сергей станишев-
  • евроизбори-
  • бсп

Петото място не е обида за председателя на ПЕС

И преди Пленума на БСП зададох няколко въпроса и техният отговор е следният: първо, Националният съвет на партията чува гласа на партията, второ, доказа, че е партията е от най-демократичната. Нищо драматично не се е случило, че ръководството на партията си е влязло в ролята и е предложило листа. Как си представяте в ГЕРБ Борисов да предложи листа и тя да не бъде гласувана. Това заяви пред журналисти в Страсбург председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев по повод предложената от ръководството на БСП листа за евроизборите, в която той не беше включен.

"Всички имаме амбицията да спечелим тези избори. Статуквото трябва да се промени - и в България, и в Европа. Никой няма какво да се сърди или да недоволства, аз като съм с най-много номинации след водача на листата, но не съм на второ, а на пето място, няма какво да се сърдя. Това е решил Националният съвет и влизаме в бой. Предупредих ГЕРБ да не бързат да се радват, това са избори", каза Станишев.

"Моят скромен, но дългогодишен опит ми е показал, че българските избори винаги изненадват политиците, така че гответе се за изненади. Знам също и че социологическите агенции дават прогнози, но никога не могат да дадат истинския резултат, защото навсякъде в Европа, в това число и в България, една трета от хората решават в последната седмица. Казвал съм неведнъж, БСП има реален шанс да победи ГЕРБ, но този шанс не трябва да се разглежда като даденост или неизбежност. В ГЕРБ има умора, произвеждат скандали, злоупотребяват с власт. БСП пък има системен проблем на европейски избори. Нашите избиратели не излизат достатъчно масово на тези избори. Като правило БСП имат двойно по-нисък резултат на тези избори, отколкото на национални. Затова трябва да се намери баланса в кампанията, да не бъде скандали и обвинения. На тези европейски избори трябва да започне промяна и в България, и в Европа.

В Европа да постигнем социалистите толкова силен резултат, че да изберем за първи път от 20 години президент на Съюза социалист. Ще имаме повече комисари и в синхрон с националните партии, в това число БСП, да направим голямата промяна в Европа. Колкото и силна да е БСП сама, да вземе 51%, ако няма партьорите в Европа, политиката й ще бъде смачкана, ако десницата доминира на европейско ниво. Това трябва някой хора да го разберат вече в България и в БСП, защото си мислят, че сме много велики и сами ще се справим, няма да се справим", допълни Станишев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове