Отидете към основна версия

12 167 24

Наш военен самолет се разби в Пловдивско

  • миг 29-
  • катастрофа-
  • военен самолет-
  • разбит

Няма пострадали, съобщиха от военното министерство

Военен самолет МиГ-29 е паднал в река в района на село Голям Чардак, Пловдивско. Двамата пилоти са катапултирали.

Пожар на борда е причина за инцидента с военния самолет МиГ-29.

Според очевидци самолетът е паднал близо до къщите в близките ниви, където е бил насочен от пилотите.

МиГ-29 е летял странно и селяните хукнали да видят къде се е разбил самолета. Инцидентът е станал между 10-10.30 часа.

На място са екипи на полицията, военни, 4 пожарни и спешна помощ.

Полетът е бил рутинен, заявиха за Факти.бг пожелали анонимност източници от военното ведомство.

 

Състоянието на двамата пилоти е добро, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на мястото на инцидента със самолет МиГ 29, съобщиха от МО.

Веднага след инцидента пилотите бяха настанени във Военна болница – Пловдив. Няма опасност за живота им. Майор Дойчинов и капитан Методиев са получили травми в областта на гръбначния стълб, характерни при катапултиране. По-късно днес те ще бъдат посетени в болницата от министъра на отбраната.

Министър Ангелов заяви, че реакцията на двамата пилоти е била много бърза и адекватна, тъй като са успели да насочат самолета извън населените места. Не са допуснати разрушения или жертви. Професията на военнослужещите е рискова, заяви Аню Ангелов, но българските военнослужещи доказват, че в критични ситуации действат професионално и отговорно.

Вече работи комисия за разследване на причините за инцидента, в която участват представители на Военновъздушните сили и Военна полиция.

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместна летателна тренировка "Тракийска звезда" с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано, Италия в периода 17 април - 11 май 2012 година.

В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С - 27J и американски изтребители F-16, блок 40. Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав.

 

От Министерството на отбраната по-късно изпратиха следното съобщение:

Днес, 26 април,  в 10.35 ч., при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ- 29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км. източно от с. Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са в добро здравословно състояние, без увреждания.  Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

Води се разследване за причините за инцидента.

Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен.

Министърът на отбраната Аню Ангелов пътува към мястото на инцидента, съобщиха от военното ведомство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини