Last news in Fakti

27 Април, 2012 13:22 722 0

Екипажът на авариралия МиГ е действал професионално

  • аню ангелов-
  • самолет-
  • военен самолет

Няма опасност за живота на пилотите

Екипажът на авариралия МиГ е действал професионално - 1
Снимка: БГНЕС

Благодарение на бързите, точни и  професионални действия на екипажа, както и на групите за ръководство и осигуряване на полетите при инцидента със самолет МиГ 29 са избегнати човешки жертви и не са причинени щети на сгради, инфраструктура и друго имущество”. Това заяви днес  министърът на отбраната Аню Ангелов. Той информира народните представители за аварията вчера с учебно-боен самолет МиГ 29 УБ.

Министър Ангелов обясни, че при излитане за изпълнение на тактически прехват със самолет МиГ-29 възниква пожар.  Екипажът -  пилот майор Илия Дойчинов и втори пилот - щурман капитан Петър Методиев, извеждат самолета в безопасна посока и на височина около 200 м.,  и катапултират на разстояние 1.5 км. източно от с. Голям Чардак. „В най-кратки срокове наземната група за търсене и спасяване, заедно с вертолет за търсене и спасяване, са достигнали района на аварията”, отбеляза министър Ангелов и допълни, че пожарът е бил потушен, без да се допусне неговото разрастване. Той разясни, че в момента работи Комисия за разследване на причините и обстоятелствата за аварията, която е назначена от него, както и  че се води следствие от Военна прокуратура.

Министър Ангелов информира депутатите и за състоянието на двамата пилоти. Те са с гръбначни травми, характерни при катапултиране. Няма засягане на гръбначния мозък на нито един от пилотите. Снощи двамата пилоти са транспортирани от Военна болница – Пловдив във ВМА – София за пълни изследвания. „Състоянието и прогнозата и за двамата пилоти е добра и не се очакват трайни увреждания”, каза той.

Двамата пилоти бяха посети тази сутрин от заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев. 

Министър Ангелов запозна депутатите и с данни за самолета МиГ-29, като подчерта, че през 2007 г. на него, както и на всички останали 15 самолета, са извършени капитално-възстановителни ремонти, след което конкретният самолет е налетял 277ч. и 13 мин., като на всеки  200 ч. нальот му е извършван периодичен преглед и обслужване от инженерно-техническия състав в базата. За изпълнението на задачата му вчера, 26 април,  на самолета е направена предполетна подготовка, по време на която не са констатирани неизправности, обясни министър Ангелов.

По-късно пред журналисти той уточни, че през изминалата година са отпуснати допълнително 50 млн. лв. за гориво на ВВС, а проведените учения и полетите са увеличени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА