Отидете към основна версия

9 554 85

Корнелия Нинова: БСП може да има нов председател

  • евроизбори-
  • резултат-
  • бсп-
  • загуба-
  • корнелия нинова-
  • национален съвет-
  • избор на председател на бсп

Разтревожени сме за България, парламентарна група се връща в Народното събрание

Източник: БГНЕС

''Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, на фона на активността в другите европейски страни. Това е урок за всички партии, защо хората не ни харесват, ниската избирателна активност означава слаба легитимност и представителство за България. Корпоративният вот е удар по демократичния избор'', каза на специален брифинг по повод резултатите от евроизборите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

''Благодарим на всички, които гласуваха в изборите и специално на тези, които гласуваха за нас. Симпатизантите на БСП да не униват, продължаваме напред. Масово се твърди, че ядрото на БСП не е гласувало, това не е вярно, точно обратното е. Само ние сме увеличили гласовете си сравнимо с предните евроизбори, всички други намаляват. Освен това само ние увеличаваме и броя на евродепутатите си'', заяви Нинова.

Ние сме на пето място в европейското социалистическо семейство като резултати. Ние загубихме тези избори, а причините за това са външни и вътрешни. Сред външните причини са корпоративен вот, страх у хората, използване на държавен ресурс, вътрешните такива ще ги анализираме. Утре ще имаме Национален съвет и отговорността трябва да е на всички'', заяви още лидерът на БСП.

Конференции по всички общини, обективен анализ и оценка, избор на областни председатели по избор на областните съвети. Стартиране по процедура за избор на председател на БСП, пряк избор от всички членове на партията. Другото решение е парламентарната група да се върне в Народното събрание, за да внесе Закона за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт касаещи избора на европейски прокурори и правомощията на главен прокурор'', декларира тя.

На журналистически въпрос, дали Нинова може да бъда считана за председател на БСП в оставка, тя отговори така: Не, не може да се счита, че съм председател в оставка, все още няма правила за избор на нов председател''. След това Нинова беше запитана за преференциалния вот на Сергей Станишев, като Нинова заобиколи конкретиката на въпроса по следния начин: ''Гордея се, че БСП е партията с най-много преференции, оказва се, че нашата партия е най-демократичната''.

Нинова беше запитана и дали отсъствието на парламентарната група в последните месеци е оказало влияние върху резултатите от изборите, като тя отговори: ''Отсъствието ни от Народното събрание не мисля, че е повлияло на резултатите'', последва журналистически въпрос относно процедурата за нов председател на БСП, продиктуван ли е той от загубата на изборите, отговорът на Нинова бе: ''Да, процедурата по избиране на нов председател е свързана с резултатите от изборите''.

Нищо не се е променило в нашата политика по отношение на ГЕРБ, оставаме на същата позиция по политиките и оценка за правителството. Активността сега е много по-ниска спрямо 2014 година, не успяхме да привлечем протестния вот при БСП. Партията беше мобилизирана, различните структури работиха по различен начин, те са несравними едни с други. Никой не трябва да е доволен от този резултат, ниската избирателна активност е голяма тревога'', допълни още Нинова.

Тя повтори на журналистите, че от БСП искат повече възможности за контрол над главния прокурор и потвърди, че от партията продължават да подкрепят Лаура Кьовеши в кандидатурата ѝ за нов европейски главен прокурор. Отново на въпрос от репортерите на място, касаещ това, че партиите са получили повече субсидии, отколкото им се полага, Нинова заяви: ''Смятаме, че тази грешка на управляващите със субсидиите трябва да се поправи и сме готови да инициираме законодателни промени за това''.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове