Отидете към основна версия

3 046 36

ГЕРБ и ДПС сближиха позиция за парите на партиите

  • герб-
  • дпс-
  • партийни субсидии

Няма да има анонимни дарения за политиците

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза пред журналисти след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, Карадайъ коментира: "Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението."

Той уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание.

„Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица. От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

"Според нас няма разлика между един лев и нула лева субсидии на политическите партии, защото партиите с един лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. "Първата вноска от фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС", уточни Карадайъ. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове