19 Юни, 2019 12:05 3 028 36

ГЕРБ и ДПС сближиха позиция за парите на партиите

  • герб-
  • дпс-
  • партийни субсидии

Няма да има анонимни дарения за политиците

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза пред журналисти след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, Карадайъ коментира: "Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението."

Той уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание.

„Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица. От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

"Според нас няма разлика между един лев и нула лева субсидии на политическите партии, защото партиите с един лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. "Първата вноска от фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС", уточни Карадайъ. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    17 4 Отговор
    Добър ход - така поне ще стане ясно кой бизнесмен на коя партия плаща и за журналистите ще е по-лесно да следят да няма скандали. Въпроса обаче е - какво става ако реша да финансирам и едните и другите и третите?

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Още едно

    29 12 Отговор
    Доказателство, че България се управлява от ГЕРБ и ДПС. ВМРО и останалите са бастун и нямат глас.

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДОГАНЯ

    13 11 Отговор
    Е ДАЛ КОМАНДА НА ТИКВЕН !

    Коментиран от #27

  • 5 Реалист

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "АЙДЕ СЕГА ДА ГИ ПИТАМ":

    Забрави платените червени тролове в сайтове като този. нали хванаха Йотовата като евродупетатка да плаща на агенция да троли. Сега ще трябва или курни да спре джобните на рафаелчо в Америка, или милиЙончева да даде 1-2 милиона от краднатите от КТБ, или метани пред Гергов и сие... За бсп-хд-тв пък най-верочтно ще щракне шалтера - то не че някой се е засилил да ги гледа.

    Коментиран от #18

  • 6 Кратун Борисов

    11 11 Отговор
    Прозрачност при герб и дпс??!! Оксиморон!
  • 7 Престъпника от Банкя

    14 12 Отговор
    Коалицията лъсна!!
  • 8 мнение

    13 2 Отговор
    Най-вече по-малко пари за социолози, политолози, анализатори и вся астальная... Нека се знае кой и с колко помага... А крайно време е и бизнеса да започнат да го охажват истински... Която партия мисли далновидно и с переспектива за развитие, ще може да получи и некой лев... В този ред на мисли май и 1 лев е излишен...

    Коментиран от #25

  • 9 Хайдути

    12 4 Отговор
    Бъдете проклети , разсипахте и я окрадохте тази хубава държава
  • 10 Бончо педала

    14 1 Отговор
    парите за общинските съветници също трябва да ги спрат
  • 11 Макето

    16 1 Отговор
    алчноста за пари ви кара да създавате разни партии ,будалият народ ще храни само партии и бандити
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Призовявам , така наречените партии ДПС и ГЕРБ да обявят състезание за гласовете на избирателите- който даде най многл печели.Всичкоще е явно и по пазарните принципи .Стига с тия супсидии, нека партиите плащат на избирателите ЯВНО
  • 13 Простак

    5 4 Отговор
    Президентска държава и 2-3 партии най много , всички други да се хванат на работа

    Коментиран от #21

  • 14 Антисоциалист

    11 2 Отговор
    Господа, намаляването на държавната субсидия на партиите намалява възможностите им да подкупват - да корумпират гражданите. То не може да предотврати напълно корупцията в държавата, но я ограничава съществено. Вижте каква е действителността - тъкмо партиите са главните корумпиращи! Предимно чрез тях се извършва корупцията!

    Коментиран от #16, #26

  • 15 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Естествено, че финансирането ще става чрез подставени лица и фирми и нищо няма да се разбира.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1234

    7 3 Отговор
    Ако се сещате герб уреваха орешарски, излязоха от парламента 3 месеца докато не падне правителството, коалиция между дпс бсп и атака. Сега по зле, герб, дпс и всички патриоти, обаче никой не стачкува на ж павета, защото козяк си мълчат, сиреч сащ подкрепят мутрите от герб
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Цигани

    2 1 Отговор
    Време ли е за сюнети?!
  • 20 Загрижен

    3 0 Отговор
    Парите ги събират и парите ги разделят,това вече е ясно и за малките деца,но ако една фирма или забогатял по чудо пенсионер финансира ГЕРБ и БСП едновременно дали няма да се депресира и да изпадне в непреодолима морална дилема?
    Би било добре субсидията да стане 50 стотинки на глас,другите 50 лева за гласувалия ще са от спонсора.
    Да се намали и броят на общинските съветници и техните възнаграждения,че излизат много скъпо на кмета,които им е явен спонсор,а и на бизнеса в общината,който купува всичко на безценица.
    Госпожа Менда Стоянова,да започва да пресмята има още много грешни пари,които могат да се заделят за хората и за тяхното по-добро битие.
    Когато Делян Пеевски оглави ДПС,а това ще стане,предвиждам такъв живот,че само си викам дано,дано,дано,дойде комунизмът и всичко е без пари и светлото бъдеще е тук и то верно станало светло,съмнало.
    А бе,къде е батко?
  • 21 СссереМ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Простак":

    Съгласен,но веднага нови президентски избори и парламент който може да бламира президента както е в САЩ,да не стане като в Турция че тогава не се знае къв ще го ядат обикновенните хора.
  • 22 Пенсионер 200

    4 4 Отговор
    НЕ ДАВАМ НИТО ЛЕВ, ДА ХОДЯТ КАТО МИТКАЛОТО ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ, ПОНЕ ЩЕ ИМАМЕ ПРЕДСТАВА КОЙ СТОИ НАСРЕЩА. ПРОКЛЕТ ДА Е БОКО КРАТУНАТА! ТРИЖДИ ДА Е ПРОКЛЕТ И ТОЙ И СЕМЕТО МУ!!! АМИН!
  • 23 Гост

    3 1 Отговор
    Ха Ха Ха ловецо на боклуци май наистина си упорит и при това профисионалист преобърнал си днес всички форуми да го търсиш оня Бесен Язовец според мен от страх той сам е отишал в Анадола но ако го срешна някъде ще ти звънна на 112 беше нали.
  • 24 Предизборно?

    4 3 Отговор
    За 3 мандата най-накрая да направят нещо смислено и дано наистина се случи, а не да е популистко и след изборите да гласуват ново вдигане на партийната субсидия
  • 25 Престъпника от Банкя

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    Смотаняк, парите ще идват от черните каси на Пеевски!!
    Никой нормален човек или партия няма да може да си позволи медийно време, колкото герберастко-депесарската пасмина!!

    Коментиран от #29

  • 26 Престъпника от Банкя

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Антисоциалист":

    На мултимилиардера Боко ли ще му намалеят възможностите да купува избори, бре, умникооо???????????

    Коментиран от #33

  • 27 бай Коста

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДОГАНЯ":

    много ясно , те двамата са стари комунисти и агенти на ДС
  • 28 Асан

    5 0 Отговор
    Всички на разстрел! Жив пример е Румъния за борба със корупция, до тогава ще се движим назад и ще има сини и червени коминисти който грабят народа Всеки ден и час .!!
  • 29 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Престъпника от Банкя":

    Най-вече смотаняците отделят от времето си за да гледат изявите на партиите по медиите... явно много разчиташ на това медийно време и затова ревеш... лошо няма в калайдисването, но не за наша сметка и на наш гръб...
  • 30 ГОСТ

    2 1 Отговор
    ГЕРБ СЕ ФИНАНСИРА ОТ ФОНДАЦИЯ КОНРАД АЕНУЕР . А ДПС ОТ ТУРЦИЯ , ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ. ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ НЕ ГИ ВИЖДАМ КАК НЯМА ДА ГИ КУПЯТ ОЛИГАРСИ. НАРОДЕЕЕЕЕЕ. ВСИЧКИТЕ И ДО СЕГА ЛОБИРАХА САМО ЗА ТОЗИ КОЙТО ПЛАЩА ВЪПРЕКИ ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НИ.
  • 31 Джони

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Още едно":

    Доказателство че всички са заедно . Патреотете са част от тази коалиция и се избират със цигански гласове .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Антисоциалист

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Престъпника от Банкя":

    Лъжете, че г-н Борисов е мултимилиардер. Лъжете, че купува избори. Нищо чудно, че лъжете. Соцпартиите имат алчност за власт и нямат идеология, нямат знания, нямат желание да служат на народа. Нищо друго освен да лъжат не им остава.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 543

    0 0 Отговор
    Ривете ли,ривете ли...А га ви казваха,какво ще стане при 1 лев субсидия...тогава не ривахте.Ами сега си ривете...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове