Отидете към основна версия

963 0

60% от сградите в Перник с щети от труса

  • перник-
  • труст
Снимка: БГНЕС

60 % от жилищния фонд на Перник е пострадал след земетресението, съобщи за "Хоризонт" на БНР кметът Росица Янакиева.

14 екипа оценяват действителното състояние на сградния фонд след земетресението, допълни кметът на Перник. Общинските сгради се нуждаят от неотложни възстановителни дейности, така е и при детските градини и училищата. В понеделник децата на града ще започнат нормален учебен процес. Три от детските градини обаче не могат да приемат деца. Две от тях ще бъдат съборени.

Детска градина "Родолюбче", детска градина № 3 и детска градина в Батановци. Децата ще бъдат преразпределени включително и във въпросните три, уточни Янакиева.

Сериозни проблеми има и в 14-та детска градина, което налага основен ремонт на сградата. При оценката на състоянието на училищата се оказва, че в лошо състояние са 5 сгради.

Четвърто СОУ, 13-то основно училище в Мошино, училището в Ярджиловци и училище "Петър Берон", обясни Янакиева.

Гражданите трябва да започнат възстановяването на своите жилища, на покривите и комините, призова кметът на Перник.

Ако ми е паднал покрива и са се счупили 10 керемиди и оценката на комисията е, че трябва да получа за тези 10 керемиди 30 лева условно, то аз следва да представя документ за получаването на тези пари на стойност 30 лева за 10 керемиди. Това е разпоредил законът. Жилището трябва да бъде единствено, каза тя.

В общината са постъпили 5 молби за спешно настаняване на хора, които са в невъзможност да живеят в досегашните си жилища. Жилищните сгради на Перник са близо 30 000. Министерството на регионалното развитие ще осигури 20 фургона за временно настаняване, каза кметът на Перник. Не са изключени и спекулации, допълни Росица Янакиева.

Всеки, който по една или друга причина не е получил общинско жилище, ще търси повод и вратичка да го получи. Няма как да стане, категорична беше тя.

Общинската данъчна служба и деловодството на общината ще работят и през почивните дни, за да може всички жители на Перник да бъдат обслужвани без закъснение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мините в Перник нямат общо с труса

    Не се наблюдават различия в разрушенията на сгради в квартали, където са добивани въглища, и там, където няма минни галерии. Това каза министърът н ...
    23.05.2012
    1 008
    0