Отидете към основна версия

1 912 4

България най-заплашена от бедност в ЕС (обновена)

  • ек-
  • икономически перспективи-
  • бедност-
  • брюксел-
  • ес-
  • евро

ЕК препоръча спиране на процедурата по свръхдефицит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е страната с най-висок риск от обедняването на населението в целия Европейски съюз. Тази оценка дава на страната ни Европейската комисия, която днес прие пакет от препоръки за бюджетни мерки и  реформи за засилване на финансовата стабилност, стимулиране на растежа и създаване на работни места в  ЕС. В частта за страната ни е посочен напредък по важни реформи, като повишаването на пенсионната възраст, но и липса на промяна по отношение на основните икономически предизвикателства.

Брюксел обръща внимание на безработицата сред нискоквалифицираните специалисти, засегнати силно от кризата, както и на младежите без работа. Изтъкната е нужда от насърчаване на предприемачеството, особено сред младите хора, както и от засилване на усвояването на европейските фондове, въпреки напредъка в последните 2 години.

Европейската комисия препоръчва да бъде прекратена процедурата за прекомерния дефицит за България, тъй като е привела бюджетния си дефицит под от нормата 3% от БВП. Прогнозата на Брюксел е, че този показател ще се запази, а икономиката ще нарасте с 1.4%. Така страната ни и Германия ще бъдат извадени от списъка на страните, които са застрашени от санкции, тъй като са свели бюджетните си дефицити под изисквания от ЕС лимит от 3 % от БВП, съобщиха от Министерството на финансите. 

По-късно премиерът Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Жозе Барозо за предложението.

„Макар и постигнати трудно, с големи усилия, резултатите се оценяват. След потвърдената стабилна прогноза за България от Moody`s, решението на Комисията е поредната положителна оценка за страната ни и поредното опровержение на лъжите и страховете, които сее Ахмед Доган”, коментира министър-председателят Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Иначе в днешния докла на ЕК се препоръчва страната ни да обърне внимание на образованието, където научните изследвания липсват, здравия сектор, пенсионната реформа, по-специално по отношение на неплащането на пенсионни вноски и затягането на правилата за отпускане на пенсии за инвалидност. Не е подминато и неплащането на данъци и многократното отлагане на изграждането на електронното правителство.

В момента България няма административен капацитет, за да подготви подходящи проекти за пътища, водни и инфраструктурни проекти, констатира ЕК.

ЕК критикува и зависимостта ни в енергетиката, която е най-висока в целия ЕС. Препоръчва се ускоряване на газовите връзки.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини