Last news in Fakti

1 Юни, 2012 15:04 1 333 4

Ниският дефицит се дължи на 3 правителства

  • меглена кунева-
  • дефицит-
  • марио драги-
  • ек-
  • гърция-
  • безработица
Ниският дефицит се дължи на 3 правителства - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изваждането на страната от списъка на страните с висок бюджетен дефицит в ЕС не се дължи само на това правителство, а на усилията на още три преди това. Това е политика, която страната ни води вече 15 години, заяви в ProИнтервю Меглена Кунева, лидер на сдружение „България на гражданите“.  България и Германия ще бъдат извадени от списъка на страните, които са застрашени от санкции, тъй като са свели бюджетните си дефицити под изисквания от ЕС лимит от 3 % от БВП, реши ЕК преди два дни.

Редом с тази новина Брюксел ни отправи редица препоръки, констатирайки че българите са най-заплашени от бедност в ЕС. Тревожна е и безработицата, както и липсата на заетост сред младежите. „Липсата на инвестиции, непрестанното нарушаване на обществените поръчки води точно до това - до висока безработица, която у нас вече е 13 %, при това по официални данни. Вижте Турция - страна, която дори не е в ЕС, но е с изключително висок ръст на производството. Кураж и съм сигурна, че макар и бавно нещата ще се променят. За съжаление показателите и при младежката безработица са отчайващи“, заяви в тази връзка лидерът на сдружение „България на гражданите“.

Кунева подчерта, че образованието и административната реформа са ключови в това отношение: „Реформата в образованието е изключително забавена - посочи го и Европейската комисия. Много от днешните студенти не получават практически опит. Германия дава за иновации над 50% повече средства от средното за ЕС, докато в България средствата са 60%, но в минус. Има много програми, по които не се работи. Знаете ли, че в последните години процентът от БВП за образование е намален с 1%, звучи малко, но това практически означава - по-лошо образование и по-малко образование“.

„Нужен е дебат по повдигнатите от Комисията въпроси, нужно е да работим във всяка една сфера, за да не се действа като при пожар“, коментира Кунева и  даде следния пример: „Три години управляващите са знаели, че мостовете са във влошено състояние, но едва сега, използвайки страховете на хората, си осигуриха "заобикаляне" на закона за обществените поръчки“.

„Важно е Гърция да остане част от Еврозоната и вярвам, че това ще продължи да е така. Усилията в тази посока ще продължат“, убедена е Меглена Кунева. Преди два дни тя се срещна с Марио Драги, президент на ЕЦБ. Драги бе поканен от името на Европейския политически център, чийто председател е Кунева. „Говорихме много за икономика и за растеж. За необходимостта от стабилността на ЕЦБ, което ще гарантира стабилност и на националните банки. Обсъдихме ситуацията в Гърция“, разясни тя.

„Преди десет дни от "България на гражданите" поискахме да разберем, как в България се готвим за евентуално влошаване на ситуацията в южната ни съседка. Да сте чули отговор?“, запита първият ни европейски комисар.

Европейският политически център лансираме още срещи по въпроса за икономическия растеж, тема номер едно в ЕС за следващите години. На 26 юни Кунева ще разговаря по тези въпроси и Жозе Барозу. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Още една, жадна за власт...
  • 2 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Ниският Дефицит е основно заслуга на Валутния Борд въведен през 1999г. и контролиран от IMF и Световната Банка!
  • 3 Коко

    0 0 Отговор
    Силата на миналото е, че неговата машина продължава да работи.
  • 4 чичолина

    0 0 Отговор
    Ниския дефицит се дължи на три поколения.Тази дето зее в микрофона видяла ли е глад?Едва ли.Аман от политици.