Отидете към основна версия

5 060 85

БНС: Причините за забраната на "Луков марш" са абсурдни

  • български национален съюз-
  • луковмарш-
  • ген. христо луков-
  • боян расате

От Българския национален съюз не са изненадани, че прокуратурата иска забраната

Снимка: БГНЕС

От Българския национален съюз не са изненадани, че прокуратурата иска забраната му, се казва в тяхна официална позиция до медиите. Организаторите на "Луков марш" признават, че са очаквали точно това да се случи дни преди провеждането на традиционното шествие, около което всяка година се разгаря скандал "за" и "против".

Според Съюза, противниците на факелното шествие в памет на ген. Христо Луков от години се опитват с всякакви средства да провалят напълно законно мероприятие. Аргументите за забраната, които се споменават в прессъобщението на прокуратурата, са повече от смехотворни и абсурдни, считат още организаторите.

Това са правила не от 3 седмици, от когато тече проверката, а от 19 години, през които на събитията не е бил допуснат нито един инцидент, припомнят от БНС.

От Съюза ще коментират подробно аргументите на прокуратурата за забраната, селд като имат възможност да се запознаят с тях официално.

От БНС категорично се разграничават от бившия си лидер Боян Расате. Много подозрително става, като се има предвид, че точно преди 10 години Расате беше свален от поста си и изключен от Съюза, той изведнъж се появява от нищото и дава няколко интервюта за големи медии, в които се представя като председател на БНС и говореше от името на някакво "върховно водачество на БНС" (орган с това име никога не е имало в Български Национален Съюз), пишат от БНС.

Каквито и да са мотивите на Расате, е факт, че със своите действия той е вреден за българския национализъм и помага на тези, които искат да спрат Луковмарш и работят срещу единството на българските националисти, считат те.

Самият Боян Расате разпространи по-рано през деня позиция до медиите от името на "БНС-НД Кубратова младеж - Главно водачество". Расате заявява, че властта, безсилна да се справи с битовата престъпност, си търси лесни мишени, чрез които да симулира активност в полза на обществото.

"Тази забрана показва, че властта макар и силна на пръв поглед, няма обществена подкрепа и вече прибягва до единствените средства, с които разполага, а именно открити репресии срещу националисти, убийства и забрана на организации!"

И според Расате аргументите за забрана на прокуратурата са повече от несериозни - за създаването на военизирана структура не е достатъчно няколко души да са облечени в излезли от употреба шинели на Българската армия. А пък за подписването като "коменданти" при подаването на заявления за мероприятия е практика и изискване на самата Столична община.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Ще има ли Луковмарш тази вечер

    Шествието се провежда традиционно на 22-ри февруари, когато е годишнината от смъртта на генерал Луков. Организира се от Български национален съюз и вс ...
    22.02.2020
    5 126
    50
  • Фандъкова пак забрани "Луков марш"

    За поредна година забранявам със заповед провеждането на "Луков марш" и шествието. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в началото н ...
    20.02.2020
    3 141
    37
  • Прокуратурата удари БНС-Еделвайс

    Прокуратурата иска от съда да прекрати регистрацията на антисемитска организация, създала своя военизирана структура и провеждала Луковмарш в столицат ...
    11.02.2020
    9 171
    39
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове