Отидете към основна версия

2 533 82

Каракачанов: Училища и родители искат военно обучение за учениците

  • военно-
  • обучение-
  • училища-
  • ученици

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация

Снимка: БГНЕС

От новата учебна година учениците от осми до десети клас ще преминат едноседмично военно обучение по новата национална програма на Министерството на отбраната и Министерството на образованието „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН. „Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов:
„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно".

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.:

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено:

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“.

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

По новата образователна програма за едноседмични теоретични и практически занятия учениците от осми до десети клас в училищата, които желаят да се включат, ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури, ще изучават историята на българската армия.

След проведените обучения от учениците ще се очаква да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и да се научат да работят в екип.

"Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е готов да посрещне гимназистите", коментира темата в "Хоризонт до обед" и ректорът на университета и началник на Великотърновския военен гарнизон бригаден генерал Иван Маламов:

„Ние можем да осигурим реално началната военна подготовка, която ще представлява надграждане на това, което нашите колеги им преподават в училищата. Те ще учат строева подготовка, огнева и т.н., всичко, което по някакъв начин ще ги доближи до армията и ще ги запознае с основните дисциплини при тяхната подготовка. Аз смятам, че е важно, защото ние трябва да пазим нашите традиции. Освен това армията може да даде една много добра подготовка на тези млади хора, да ги ориентира най-малкото, а защо не някои от тях да изберат и кариерата в Българската армия“.

Участието в програмата на Военното и Просветното министерства е доброволно. Практическите военизирани занятия и медицинското обслужване се поемат от военните, поясниха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов:

„Ние сме готови да предоставим, защото не само теоретично да се изучават няколко часа традициите и историята на българската армия, основи на някакво военно дело, да предоставим, както и във военното училище във Велико Търново на полигона чисто практическа възможност тези деца да се обучават", посочи още Каракачанов.

„Ние имаме нашите разчети, но все пак това ще бъде работен вариант с Министерството на образованието, те са си изготвили национална програма. Ние сме готови да приемем при нас средношколци, разбира се, на няколко етапа, но това предстои да бъде обсъдено с Министерството на образованието“, допълни бригаден генерал Маламов.

Програмата за военно обучение на учениците от осми до десети клас за следващата учебна година е разчетена за 2000 училища, годишният бюджет е 500 000 лева.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

  • Какво мислят българите за война с Русия

    Читателите на българския сайт Факти оцениха решението на Министерството на образованието за въвеждането на патриотически възпитание в училищата. Комен ...
    22.02.2021
    29 793
    375
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове