Отидете към основна версия

35 922 151

В ГЕРБ мирише на преврат

  • бойко борисов-
  • герб

Кой сега ще е в позата "партер"?

Всичко ще започне с благодарности, почести, може и орден да има. Той ще гледа умно, а гласовете на верните му партийни съратници, ще звучат като погребални слова. И ще са точно такива. Съдбата обаче е неумолима: Борисов е пътник. Опит да просъществува партията му още известно време. Засега планът е в касата. На някое посолство...
В ГЕРБ все още всички искат да се харесат на вожда. И в други партии е така - у много българи това сякаш е вродено. Кариера, благополучие и куп други благини минават през любовта на началника. Подчинени, зависими и благодарни за нещо са готови на всичко, за да бъдат не просто забелязани, но и харесани. За да се случи, прибягват до ролята на „най-добрият приятел на човека“.

Ситуацията е такава, че Борисов няма шанс за четвърти път да стане премиер. Причините са много, известни са. В публичното пространство хора от неговия кръг излъчват съвсем други послания.

Кандидати за премиерския стол с плам и жар „убеждават“ публиката, че именно Борисов трябва отново да е начело на изпълнителната власт. На лицата им обаче е изписан копнежът Борисов да изчезне някак си, като преди това посочи един от тях за негов заместник. В редичката са Даниел Митов, бивш външен министър (Ех Митов, Митов, октомвриец млад…), Томислав Дончев, Деница Сачева, Екатерина Захариева и още неколцина.

Усвоили тънкостите на лицемерието те заявяват лоялност и преданост на Борисов, но зад тази фасада се роят други планове и блянове. Всички те са наясно, че Борисов е анахронизъм в новата политика, която си пробива път. Очевиден е страхът му от срещи с журналисти, а маршрутите с джипката се пазят в тайна. Научаваме и виждаме какво и къде се случва от видеата на Севда. В краен случай от снимки на Мата Хари…

Наричат ГЕРБ лидерска партия. Всъщност от доста време тя е тоталитарна. В ЕНП им се иска Борисовата формация да е дясна, заради гласът и заради послушкото Борисов, но и там са наясно, че половината ГЕРБ и самият вожд са бивши комунисти. Затова е най-логично „първият партиен и държавен ръководител“ да си отиде, както са си отишли Вълко Червенков и Тодор Живков – чрез вътрешнопартийни преврати през 1956 и 1989 г. Лицемерието засега прикрива този процес в ГЕРБ, но напрежението под повърхността се усеща осезаемо. Достатъчен е един знак отвън и Борисов ще бъде изолиран с няколко благодарствени думи за довиждане. Разбира се от най-близките му съпартийци, по традиция. Дали ще го нарекат демократична промяна, историческо решение в името на бъдещето и пр., е без значение. Ще е преврат.

След който е много вероятно Борисов да бъде разследван и съден за корупционни практики и злоупотреба с власт. А Севда ще разказва истории за човека с главно "Ч", за „постановката“ с чекмеджето и златните кюлчета, както личната медсестра на Живков Ани Младенова за чорапите и изхабените яки на ризите на бившия Първи…

Тази версия може да изглежда неправдоподобна на пръв поглед и ще бъде отричана до последния момент. После ще стане факт и всички ще свикнат.

Диктаторът трябва да е наясно: тези, които го издигат, те и ще го свалят. Думи на перуанския писател Марио Варгас Льоса.

Всичко се свежда до позата "партер" в борбата. Може няколко пъти да си отзад дори с 200, но идва момент да застанеш на колене. Такъв е животът: което е несправедливо за едни, е справедливо за други. Колелото се завърта.

Ще гледаме.

Огнян Стефанов

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 291 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове