Отидете към основна версия

27 607 108

Петър Бояджиев пред ФАКТИ: Ахмед Доган е най-успешният агент за влияние на Русия

  • петър бояджиев-
  • ахмед доган-
  • агент на руско влияние-
  • дпс-
  • има такъв народ

"Двама премиери са се опитали да ограничат това влияние. Единият е Иван Костов, другият е Жан Виденов, колкото и конфузно да прозвучи", отбеляза политическият емигрант

Петър Бояджиев, снимка: dsbg.com

В дните, когато сме в очакване да разберем дали пред българското общество ще има перспектива за нови избори или за нови протести, е хубаво чрез информирани и житейски опитни събеседници да си припомняме кой кой е, кой стои зад него и кои са неговите проксита - тоест подизпълнители.

Немалко хора видяха топла връзка между ДПС и "Има такъв народ" и поради тази причина от ФАКТИ решихме да потърсим мнението на политическия емигрант Петър Бояджиев по този въпрос, но също така и да навлезем детайлно в същността на Движението за права и свободи.

Повече четете в следващите редове:

Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1941 г. в Шумен в семейство на чиновник. Завършва гимназия в родния си град. След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност. Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – месец преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

Предлагат му да сътрудничи на спецслужбите, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди. Заради отказа е осъден на 12 години затвор при строг режим. Разбирайки това, майка му изразява негодуванието си и е затворена в психиатрична клиника, където няколко месеца по-късно слага край на живота си. Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор, където следват поредица от опити да бъде вербуван за агент на ДС и изпитва на гърба си цялата гама от физически и психически методи за натиск на репресивната машина. Освободен е след изтичане на наказанието на 3 май 1978 г. Принуден е да изкарва прехраната си като общ работник и дърводелец. От няколко десетилетия той живее предимно във Франция.

- Г-н Бояджиев, преди изборите на 11 юли бяхте казали, че ако не се унищожи мрежата на Доган и Пеевски следва подмяна, а не промяна. В този смисъл, "Има такъв народ" част ли е от тяхната мрежа?

- Да, още преди изборите от 4 април писах един-два пъти по темата. И нека добавя, това се знае от немалко хора в София, а и вън от България, но всички бяхме поставени в деликатно положение. Знаете, мисленето в аналоговата система - ако не е 1 е 0, присъства силно в общественото пространство в България. Слави в очите на много хора беше човек, който помага за промяната, и ако кажеш това, което знaеш като информация, не върши работа пред емоционално обладаната личност. Тук да добавя, че той прилагаше много успешно законите от "Психологията на масите". Точната дума в този труд от 1895 година е "Психология на тълпите", но в следващото си развитие се налага понятието "Психология на масите". И виждате, че тази тактика му даде задоволителни резултати. Казвам задоволителни, но не успешни, защото в замисълa на проекта очевидно беше да се подведе много по-голяма част от гражданите по поредния месия.

- С оглед на видяното досега и последствията, можем ли да кажем, че кукловодите, които можете да посочите поименно, са надценили много политическите възможности на Слави Трифонов и той изобщо не е подходящ за ролята, която му е предвидена - нещо като огледална смяна на Борисов, който дълги години бе по-скоро успешен проект?

- Не, не съм на това мнение. Просто българското общество се промени много, а методите и целите на кукловодите останаха същите. Тоест тяхното поле за действие се стесни. Това им е проблемът. Ако те имаха достатъчно поле за маневриране, Слави си свърши възможно най-добре задачата. Но зад него идват те, а виждаме, че нямат човешкия ресурс. Не пропускайте факта, че те са се опитали да използват, като смокиново листо, Кирил Петков и Асен Василев, но както видяхме неуспешно. Когато говорим за кукловодите, то основният кукловод се нарича Русия. Ахмед Доган, Стоян Денчев, Чавдар Чернев и други са хората, които реализират на място поставените им стратегически цели. И тук да добавя, че на терена на България отношенията Русия-САЩ не са същите каквито бяха след историческата среща в Малта, когато се постави краят на Студената война. Тогава имаше сътрудничество по прилагане на поети от двете страни споразумения. Сега такъв процес вече не съществува. Темата в геостратегически план е дълга.

- В анализите си коментирате, че Ахмед Доган и Румен Радев не са от един отбор, така да се каже. В същото време обаче сте на мнение, че служебните министри на енергетиката, земеделието и транспорта са такива на ДПС. Румен Радев е подведен в случая или причината е друга?

- Да, кадровият проблем не е бил лесен пред Радев, има и неуспехи, което е разбираемо. Всъщност Радев започна от нулата по темата кадри. По време на мандата си смени няколко евентуални кандидатури за възможен служебен премиер. Тук говоря на базата на информации, които имам. Все пак до средата на 2018 година съм бил в България, а и след това не съм прекъснал някои контакти. Сравнете кабинета "Герджиков" с кабинета "Янев" и ще видите разликата. И нещо друго важно от развитието на Радев. Той е резултат на зле осъществена операция на Русия да си инсталира удобен президент. Спомнете си кой пръв го посочи - Румен Петков и Първанов, и после крамолите им с Нинова. Накратко всичко е процес и динамика, и ако не се отчитат оценката е грешна. Ако трябва отговорът да е подведен или не - да, подведен е, а и не е имал по-голямо поле за маневриране. Наследството от човешкия ресурс, което имаме след 30 годините лутане и изоставане, съвсем не е благоприятно.

- Името на Доган се коментира широко и се използва като нарицателно, но вероятно мнозина не познават предисторическата, историческата и текущата му политическа вредност за България. От друга страна Вие сте доста добре запознат и с неговата личност, и със същността на ДПС. Кой и защо създаде ДПС и Ахмед Доган и за какво ги ползва и до днес, ако все още господарите им са същите като през 90-те години?

- Този въпрос е от фундаментална важност за развитието на България и не се разбира от много наблюдатели. Често подходът към него е много повърхностен. Точно и по тази причина съм му посветил цяла една книга, която беше издадена 2015 година от издателство "Изток-Запад". Ще изложа накратко това, което съм изложил там. Доган, без гърба на Русия, нямаше да бъде нищо. Това е основното. Той е най-успешният агент за влияние на Русия. Съветниците на КГБ в София попадат на него по време на следствието. Преди това той е дългогодишен агент на ДС, но това, което му предлага ДС не го удовлетворява и той се опитва да се прехвърли към Турция, използвайки създадената обстановка със смяната на имената. При този си неуспешен опит попада в ареста. Изплашен, още в първия час предава 12 човека, които са му се доверили. Но страхът остава, защото ДС е триж по-жестока с тези, които са се опитали да я измамят. В такива случаи се появяват добрите съветски съветници към отдела, казват колко са широко скроени, за разлика от българските си колеги, и "разбират, че в младостта си всеки греши, но ще помогнат". Да напомня, че следователят на Доган (б.р. Ангел Александров, вече покойник) по-късно беше назначен за началник на следствието точно от Доган. Следователят не е просветен, но не е възможно да не почувства какво се случва. Разбира се, отношенията СССР-САЩ тогава не са същите както през 1989 година. Тоест при създалата се нова обстановка съществуването в България на една голяма мюсюлманска общност е важен политически фактор. Да не забравяме, че в процесите от края на 1989 година, та и много по-дълго след това в България, съветските тайни служби, действащи в страната, играха голяма роля. И тук пак да повторя, че в тези процеси Русия - тогава СССР, и САЩ действаха като изпълнители на споразумение, което днес не съществува.

Така или иначе, опитът да се овладее контролът над мюсюлманската общност успя. Казвам успя, защото успехът му не би могъл да се гарантира без активното участие на президента Желев и назначения от него за началник на разузнаването - Бригадир Аспарухов, под чийто контрол е било работното агентурно досие на Доган. Разбира се, не трябва да отминаваме с лека ръка мястото на Андрей Луканов, в онзи период, като основно лице, отговарящо за прилагането на споразуменията.

Трябва да отчетем, че Доган успя успешно да се развива, защото в историята познаваме много случаи на провалили се агенти на влияние. Това го казвам, за да не си въобразява някой, че видите ли щом зад теб е Русия, нямат значение твоите качества и поведение.

Същественото сега е, че отношенията САЩ-Русия вече не са същите, както в началото, и това ясно се вижда от факта, че Пеевски беше включен в списъка по закона "Магнитски". Темата е много важна, и може би по-дълга, за да може добре да се изясни в този отговор. Ако сте забелязал как връзката Доган-Русия съществува в публичното пространство преди 2015-2016 година и след това ще, забележите разликата.

- Защо нито един политически субект във времената на преход та чак до днес не успя да отнеме политическото и може би най-вече икономическото влияние на ДПС, което обуславя първото? Като че ли Иван Костов и Бойко Борисов са политиците, които са имали възможностите да го направят, но по една или друга причина това не се е случило. Вторият може би никога не е желал това или не е съзнавал необходимостта.

- Отговорът на въпроса е кратък. Когато говорим за влиянието на Доган, трябва ясно и без двоумение да разбираме влиянието на Русия. Двама премиери са се опитали да ограничат това влияние. Единият е Иван Костов, другият е Жан Виденов, колкото и конфузно да прозвучи. И двамата го правеха успешно. Но знаете как завърши Виденов, като това не оправдава неговата вина за начина, по който завърши. Но това е друга тема. Иван Костов също го правеше доста успешно, но знаете как завърши и той. Симеон, с когото добре се познаваме и добре знаем кой кой е, беше доведен като спасителят след Желев и Русия спечели геймът. Тук не ви занимавам с детайлите. Симеон изпълняваше приетите от САЩ и Русия ангажименти за влизането на България в ЕС и НАТО и нещата си вървяха добре в геополитически план.

Когато говорим за Борисов, тук нещата са много по-различни. Тук не става въпрос за ограничаване на влиянието на Русия, а за конкуренция - кой по-резултатно да го прилага. Повтарям, конкуренция с цел по-успешен агент на влияние. Тaзи тема също е важна и дълга. Но да не забравяме, че Тодор Живков е поставен от руснаците, но и свален от руснаците. Борисов винаги е внимавал конкуренцията му с Доган да не бъде приета от руснаците като действие срещу тях.

- Говорим много за ДПС и вероятно те веднага биха ни обвинили в две неща - че сме се фиксирали върху тях и че сме хора на Иво Прокопиев. Само че ние чисто и просто ги считаме за вредни в родния обществено-политически и икономически живот. А относно Прокопиев, той някаква тяхна алтернатива ли е според Вас, че от толкова често го споменават в негативен контекст?

- Доста примитивно е, ако някой смята, че Прокопиев е алтернативата на Доган. Първите икономически успехи на Прокопиев явно са резултат, да го кажа така, на държавна помощ при приватизацията, която беше масова по онова време. Но с това не се решава бъдещето на един бизнес. Очевидно, че Прокопиев показа качества и развива успешно бизнес, и то дълги години в условията на враждебна среда. А ние знаем, че има стотици назначени за бизнесмени от Луканов, които получиха всичко наготово, но повечето от тях ги няма вече на сцената. Развитието и динамиката са нещо друго, защото нито светът, нито България живеят без движение. Войната срещу Прокопиев си е чиста примитивна пропаганда на хора, които виждат бизнеса само като кражба и обществени поръчки.

- Какво очаквате да се случи в сряда, когато трябва да се гласува проектокабинетът на "Има такъв народ" - ще мине ли това правителство или не, и ако мине, то очаквате ли масови протести в страната?

- Очаквам БСП да спази заявеното вчера от Стоян Мирчев намерение да се солидаризират с решенията на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Тогава картината става повече от очевидна. От едната страна ще са промяната и одобряващите служебното правителство, а от другата страна задкулисието с опитва му чрез партия "Има такъв народ" да докара новия мисия. Каквото и да реши ИТН е губещо. И като знам, че по-голямата част от депутатите на тази партия не са наясно със задкулисните сметки на Славчо, аз мисля, че някои от тях няма да се почувстват комфортно.

- Различни субекти, включително Корнелия Нинова, плашат със завръщане на Бойко Борисов, ако това правителство не мине. Възможно ли е това?

- Първо Корнелия, без да желая да я обиждам, но е много далеч от политическата мисъл. И да иска да прави добро, просто не ѝ достига капацитет. Не, връщането на Борисов не е възможно, въпреки че текат перманентни преговори между конкуриращите се Борисов и Доган. Най-добрият изход е това правителство да не мине и още в сряда да се тегли разграничителната линия по оста отношението и оценката на служебното правителство, за да се даде ясен знак на тези 60%, които го подкрепят, кой кой е.

- Как България може да излезе от омагьосания кръг, в който е вече над 30 години?

- България вече прави много сериозен опит да излезе от това. Второ, ще го кажа отново, на терена на България отношенията Русия-САЩ не са същите. Преди те улесняваха кукловодите, защото се представяха за прилагащи споразуменията между големите. Врагът на България се нарича КОРУПЦИЯ. Средата, която е благоприятна за корупцията, е подпомагана от Русия. Унищожи ли се тази среда, сведе ли се възможността за корупция до средностатистическите норми за Европейския съюз, Русия губи битката. С непрокарването на правителството на ИТН един много важен рубеж ще бъде овладян. След това руският проект ще бъде поставен пред два неблагоприятни за него избора. Редовно правителство по образа на служебното, което е малко вероятно да мине, или избори и служебното правителство, но може би с малки корекции, до началото на идната година. Така повелява Конституцията.

- В момента българите харесват определени политици, затова ще попитам и Вас. Кой политически субект или конкретна личност, или личности, Ви дава надежда, че нормалните български граждани не са обречени срещу задкулисието?

- Знаете, че аз от 40 години основно живея във Франция. Периодите, през които съм бил в България, са ми дали възможност да видя в дълбочина началото на прехода - движещите сили, грешките и успехите. За мен беше голямо удоволствие да чуя как мислят и как действат Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Пеканов. Шарл дьо Гол има една фраза: "Кризата е една - в мисленето". Е, тези момчета са вън от кризата. Познавам и Христо Иванов. Когато се запознах с него мисля, че беше още доста зелен. Но сега в тези сложни времена смятам, че той показа зрялост и характер. По мое мнение не допусна нито една грешка, а моите критерии съвсем на са много лесни. И не са само тези. За мен е удоволствие, че от екраните и страниците на медиите чувам и виждам все повече хора, които са излезли от кризата в мисленето. Дори при повечето водещи забелязвам едно голямо изоставане в мисленето в сравнение с много от техните гости.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 105 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове