Отидете към основна версия

10 704 79

Мила Минева: Морален акт беше проф. Герджиков да спре да бъде ректор преди началото на кампанията

  • проф. анастас герджиков-
  • проф. герджиков-
  • мила минева-
  • социолог-
  • ректор

"Темата е изключително важна и тя трябва да се постави в глобален контекст", обясни социологът

Мила Минева, снимка: БНР/Ани Петрова

"От гледна точка на позицията на проф. Герджиков моралният акт беше той да спре да бъде ректор преди началото на кампанията. Видяхме и че той успешно се изплъзна по време на цялата кампания от това да вземе позиция по важни въпроси. Струва ми се, че това ангажира авторитета на Софийския университет много повече, отколкото връщането му като ректор сега". Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР социологът Мила Минева.

"Това е без съмнение морален акт, нищо в правилниците не пречи както да се кандидатира за изборна длъжност, така и да се върне като ректор. Темата е изключително важна и тя трябва да се постави в глобален контекст.

Виждаме, че на много места по света се обсъжда именно моралната и гражданска позиция на университета и университетските преподаватели. Доколко сме склонни да поддържаме, бих ги определила като демократични и прогресивни ценности. Нека си даваме сметка, че това е битка, не е нещо, което може да се декретира и препише като закон от най-добрите университети например."

Преподавателите пред студенти – морални задължения

"Винаги е лесно да хомогенизираме групите, за които говорим. Много лесно можем да кажем – преподавателите и студентите. Но тези употреби са всъщност подвеждащи – имаме различни преподаватели и различни студенти.

Мисля, че ни трябват граждани и преподаватели, които мислят върху гражданската си позиция."

Науката

"Важно е да убедим студентите си, че науката има значение и че си струва човек да има доверие на научните изследвания, проучвания и постижения, ваксината е такова нещо, например."

Университетското знание

"Проблемът е в начина, по който се практикува университетското знание както от страна на преподавателите, така и от страна на студентите. Непрекъснато говорим за връзката между образованието и пазара на труда.

Доскоро се е смятало, че висшето образование е път към социална мобилност нагоре. В момента висшето образование започва да се схваща като форма на избягване на неприятности, на липса на работа. Изобщо не става дума за възходяща социална мобилност, а за удържане на изключително несигурен социален статус.

Това обаче е в конкуренция с една друга визия за висшето образование – висшето образование като възможност за промяна на обществата в посока на по-просветени, по-критични, по-граждански общества. Тези конкурентни визии са много важни.

Това, което чувам непрекъснато от политическите ни елити, е, че те инвестират страшно много в обвързването на образованието с пазара на труда и това много ме притеснява. Това означава отказ от всичко, което говорихме до този момент."

Хуманитарното знание

"Може би то ще се окаже не точно по-нужно, за да измислим нов свят, а по-полезно дори на пазара на труда след 20 години, когато изкуственият интелект ще е успял да замени много от нашите функции. Може би измислянето е едно от малкото неща, които няма да може да замени.

Имаме шанс да живеем по-добре като мнозинства в момента, в който се научим по-добре да си говорим за различните визии, които имаме. В момента, в който се научим да се слушаме и да правим компромиси и да договаряме визиите си, така че те да са в интерес на мнозинствата."

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове