Отидете към основна версия

1 613 19

Калина Чапкънова: Атентатът показва желание да бъдат овладени държавните иституции

  • калина чапкънова-
  • прокурор-
  • иван гешев-
  • атентат

Целта е дестабилизиране на държавността и сваляне на доверието в прокуратурата, заяви прокурорът

Снимка: БНТ

Причината за терористичния акт срещу главния прокурор е желанието на определени лица или престъпни организации да бъдат овладени държавните институции, да бъде дестабилизирана държавността, да се посегне като цяло на независимостта на съдебната власт и да се дестабилизира прокуратурата като държавен орган, да се намали доверието и в гражданите и да се заличат успехите, които тя е постигнала.

Това каза пред БНТ прокурор Калина Чапкънова, член на Висшия съдебен съвет, водещ разследването на атентата в Сарафово през 2012 г.

Чапкънова даде личното си мнение за причините за атентата, което по думите го прави на база на изнесените данни от прокуратурата и като изхожда от времето на случилото се, от мястото, от начина, по който е бил извършен този терористичен акт, взривното устройство и имайки предвид и лицето, спрямо когото е насочено.

Според Чапкънова сметка от този акт имат лица, които по някакъв начин са били засегнати от наказателни производства или от определени действия на прокуратурата. "Това е логичният отговор, който би могъл да се търси", каза тя, като уточни, че на този етап се разследват множество версии и всичко е възможно, включително и версията отмъщение.

Чапкънова уточни, че при атентата в Сарафово също е имало самоделното взривно устройство, но там еквивалентът му е бил около 2,5 кг и има 6 жертви. При атентата срещу Гешев еквивалентът е 3 кг.

"Това взривно вещество не е било за сплашване, а с цел да причини смъртта на значителен брой лица", каза Чапкънова.

По думите му това умишлено престъпление е доста трудно за разследване. То изисква предварителна подготовка, която да не стане достояние за странични лица, поради което доказването на този предварителен стадий е изключително трудно. Затова разследващите стъпват на множество косвени доказателства. При таково разследване има много версии, които се разследват абсолютно пълноценно. В тези производства се използват цялата палитра от предвидените способи за събиране на доказателства от НПК - разпити на множество свидетели, претърсвания, изземвания, експертизи, следствени експерименти. Всички събрани доказателства изискват изключително прецизен анализ, за да се стигне до поръчители и извършители, уточни прокурор Чапкънова.

Експертизата е един от способите за събиране на доказателства. Наред с всички останали би могла да даде насоки, като се изхожда от съдържанието на взривното вещество. Би могло да се установи всеки един компонент от къде е бил набавен и как се е осъществило сглобяването на взривното вещество.

За лансирането на версията, че това е инсценировка, прокурор Чапкънова каза, че у нас има свобода на медиите и всеки може да интерпретира случилото се така както намери за добре.

"Аз не бих могла да си помисля, че може да се поставят в такава опасност собственият живот и здраве и това на най-близките роднини, и да се преследва някаква такава цел. За мен е опасно да се мисли в такава посока. Живеем в демократично общество и всеки може да интерпретира случващото се в страната", каза Чапкънова.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове