Отидете към основна версия

1 065 20

Доц. Теодор Дечев: Посттоталитарните и постсъветските държави са орисани да имат сходна съдба

  • доц. теодор дечев-
  • посттоталитарни държави

"В Украйна беше избран човек, който дълго време на екрана беше играл президент (Зеленски изигра ролята на президент на Украйна в сериала "Слуга на народа" - б.р.), а у нас един човек, който е бил коронясан, макар и с регентски съвет, който никога не е абдикирал (Симеон Сакскобургготски), стана министър-председател на Републиката

"Посттоталитарните и постсъветските държави са орисани да имат сходна съдба по някои основни показатели. Тези събития обаче са разместени във времето. Примерно, в България реформаторският мандат на правителството на Иван Костов беше от 1997 до 2001 г., докато в Украйна президентът Петро Порошенко беше избран непосредствено след анексията на Крим през 2014 г".

Това каза пред БНР доц. Теодор Дечев, който представи в предаването "12+3" книгата си "България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици", посветена на сходствата в политическия живот и обществените отношения на Украйна и България.

В книгата са показани както сходствата в политическия живот в двете страни, така и разминаването на практика идентичните събития във времето – политическите процеси в Украйна и България дълго време са сходни, но разместени във времето. Текстът показва и доказва, че политиците – реформатори не могат да разчитат на достатъчно дълъг период за осъществяване на идеите си. Максимално те могат да разчитат на един парламентарен мандат, като в днешно време един много чест и възможен сценарий е изместването им от властта от популистки организации, водени от личности с нестандартни качества и определена лична харизма.

"България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици" е започната през 2019 година, когато избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна с убедителна победа над най-ефективния реформатор на страната до онзи момент - Петро Порошенко - се оказва удивително подобно на победата на Симеон Сакскобургготски с неговата партия НДСВ над реформатора Иван Костов и Обединените демократични сили.

"В Украйна беше избран човек, който дълго време на екрана беше играл президент (Зеленски изигра ролята на президент на Украйна в сериала "Слуга на народа" - б.р.), а у нас един човек, който е бил коронясан, макар и с регентски съвет, който никога не е абдикирал (Симеон Сакскобургготски), стана министър-председател на Републиката и се закле в републиканската конституция. Можем да спорим кое е по-голяма клоунада", коментира доц. Дечев.

В книгата са разгледани няколко сценария на развитие на събитията в Украйна и вероятното им отражение върху българската действителност. Авторът смята, че какъвто и да бъде изходът от войната в Украйна, той няма да доведе до премахване на разделението в българското общество, а цивилизационният разлом е вероятно да се задълбочи.

"Най-лошият за нас сценарий е, ако Русия спечели. Хората тук си имат готов сценарий от 9-и септември 1944 г. и вече във фейсбук ни съобщават кой в кой списък е и кой състав на "народен съд" ще го съди. Някои русофили не си дават сметка, че и те ще се окажат в тези списъци", подчерта Теодор Дечев.

Една от най-важните констатации в книгата е, че конфликтът между привържениците на Украйна (които се разглеждат по подразбиране и като привърженици на ориентацията на България към „организирания Запад“ и към „евро-атлантическите ценности“) и привържениците на Владимир Путин и на следвания в момента от Русия политически курс е в крайна сметка и конфликт между привържениците на рационализма, които вярват в науката и нейните възможности и хората, които са се отдали на някакво съвременно мракобесие, на някакво (за съжаление фалшиво) търсене на „духовното“ и са готови да приемат на вяра всякакви трансцедентални и ирационални твърдения, които варират в границите между твърденията, че Земята е плоска и отричането на ваксините и „прегръщането“ на всяка конспиративна теория, която уличава Запада, либералите, демократите и учените в някакъв сатанински заговор.

Подробно са коментирани възможните измерения на един евентуален бъдещ мирен договор между Украйна и Русия, като са коментирани и възможните начини по които Русия би могла да изплаща контрибуциите за нанесените огромни щети на територията на Украйна. Едно от заключенията е, че най-вероятно „организираният Запад“ ще създаде своя програма за възстановяване на Украйна от типа на „плана Маршал“ и на Русия няма да бъде наложен „картагенски мир“, тъй като последното би отслабило Руската федерация до крайност и тя би се превърнала в безгласна периферия на Китай.

От съществено значение са разгледаните въпроси, „какво трябва да разбираме под пълно поражение на Русия“ и „какви биха били възпиращите фактори за руския реваншизъм“ след евентуалното поражение на Въоръжените сили на Руската федерация.

Пак в подобен контекст са коментирани и въпросите на енергийната диверсификация и на ролята на доставките на природен газ и на „зелена“ енергия за Югоизточна и Средна Европа от Азербайджан и страните от басейна на Каспийско море.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове