Last news in Fakti

20 Юли, 2023 16:14 1 037 20

Доц. Теодор Дечев: Посттоталитарните и постсъветските държави са орисани да имат сходна съдба

  • доц. теодор дечев-
  • посттоталитарни държави

"В Украйна беше избран човек, който дълго време на екрана беше играл президент (Зеленски изигра ролята на президент на Украйна в сериала "Слуга на народа" - б.р.), а у нас един човек, който е бил коронясан, макар и с регентски съвет, който никога не е абдикирал (Симеон Сакскобургготски), стана министър-председател на Републиката

Доц. Теодор Дечев: Посттоталитарните и постсъветските държави са орисани да имат сходна съдба - 1

"Посттоталитарните и постсъветските държави са орисани да имат сходна съдба по някои основни показатели. Тези събития обаче са разместени във времето. Примерно, в България реформаторският мандат на правителството на Иван Костов беше от 1997 до 2001 г., докато в Украйна президентът Петро Порошенко беше избран непосредствено след анексията на Крим през 2014 г".

Това каза пред БНР доц. Теодор Дечев, който представи в предаването "12+3" книгата си "България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици", посветена на сходствата в политическия живот и обществените отношения на Украйна и България.

В книгата са показани както сходствата в политическия живот в двете страни, така и разминаването на практика идентичните събития във времето – политическите процеси в Украйна и България дълго време са сходни, но разместени във времето. Текстът показва и доказва, че политиците – реформатори не могат да разчитат на достатъчно дълъг период за осъществяване на идеите си. Максимално те могат да разчитат на един парламентарен мандат, като в днешно време един много чест и възможен сценарий е изместването им от властта от популистки организации, водени от личности с нестандартни качества и определена лична харизма.

"България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици" е започната през 2019 година, когато избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна с убедителна победа над най-ефективния реформатор на страната до онзи момент - Петро Порошенко - се оказва удивително подобно на победата на Симеон Сакскобургготски с неговата партия НДСВ над реформатора Иван Костов и Обединените демократични сили.

"В Украйна беше избран човек, който дълго време на екрана беше играл президент (Зеленски изигра ролята на президент на Украйна в сериала "Слуга на народа" - б.р.), а у нас един човек, който е бил коронясан, макар и с регентски съвет, който никога не е абдикирал (Симеон Сакскобургготски), стана министър-председател на Републиката и се закле в републиканската конституция. Можем да спорим кое е по-голяма клоунада", коментира доц. Дечев.

В книгата са разгледани няколко сценария на развитие на събитията в Украйна и вероятното им отражение върху българската действителност. Авторът смята, че какъвто и да бъде изходът от войната в Украйна, той няма да доведе до премахване на разделението в българското общество, а цивилизационният разлом е вероятно да се задълбочи.

"Най-лошият за нас сценарий е, ако Русия спечели. Хората тук си имат готов сценарий от 9-и септември 1944 г. и вече във фейсбук ни съобщават кой в кой списък е и кой състав на "народен съд" ще го съди. Някои русофили не си дават сметка, че и те ще се окажат в тези списъци", подчерта Теодор Дечев.

Една от най-важните констатации в книгата е, че конфликтът между привържениците на Украйна (които се разглеждат по подразбиране и като привърженици на ориентацията на България към „организирания Запад“ и към „евро-атлантическите ценности“) и привържениците на Владимир Путин и на следвания в момента от Русия политически курс е в крайна сметка и конфликт между привържениците на рационализма, които вярват в науката и нейните възможности и хората, които са се отдали на някакво съвременно мракобесие, на някакво (за съжаление фалшиво) търсене на „духовното“ и са готови да приемат на вяра всякакви трансцедентални и ирационални твърдения, които варират в границите между твърденията, че Земята е плоска и отричането на ваксините и „прегръщането“ на всяка конспиративна теория, която уличава Запада, либералите, демократите и учените в някакъв сатанински заговор.

Подробно са коментирани възможните измерения на един евентуален бъдещ мирен договор между Украйна и Русия, като са коментирани и възможните начини по които Русия би могла да изплаща контрибуциите за нанесените огромни щети на територията на Украйна. Едно от заключенията е, че най-вероятно „организираният Запад“ ще създаде своя програма за възстановяване на Украйна от типа на „плана Маршал“ и на Русия няма да бъде наложен „картагенски мир“, тъй като последното би отслабило Руската федерация до крайност и тя би се превърнала в безгласна периферия на Китай.

От съществено значение са разгледаните въпроси, „какво трябва да разбираме под пълно поражение на Русия“ и „какви биха били възпиращите фактори за руския реваншизъм“ след евентуалното поражение на Въоръжените сили на Руската федерация.

Пак в подобен контекст са коментирани и въпросите на енергийната диверсификация и на ролята на доставките на природен газ и на „зелена“ енергия за Югоизточна и Средна Европа от Азербайджан и страните от басейна на Каспийско море.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НРБ 🇧🇬

    21 4 Отговор
    България лошо пострада от социализма беше станала 10 000 милиона население

    Коментиран от #6

  • 2 Тоталитаризмът е днес

    19 4 Отговор
    След 1989 настана тоталитарен фашизъм и краварски колониализъм в пиков момент днешна дата...
  • 3 Уса

    15 3 Отговор
    Запада също се разпада и носи основните вини за всички войни и рецесии по света.ВСАЩ положениети не е никак розово цените и данъците вече са двойни а транспортния бизнес едва крета.Хората загубили домовете се увеличават едни отиват по квартири а други на палатки.ЕС ще бъде смазан от надигащия се ислям в ЕС.САЩ ще се отдръпнат да ближат раните и плюят по демократите

    Коментиран от #7

  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    14 2 Отговор
    Едно предателство преди 33 години и разпускането на СССР което доведе предаването на държавите от бившия соц. блок в лапите на западните капиталистически псета. С отварянето на кутия на Пандора и изпускане на духът от бутилката доведе до такива събития и погром над населението от тия държави от бившия соц. блок!

    Коментиран от #12

  • 5 Айде

    16 3 Отговор
    поредния лайнар, активиран от Козяк. Чудесно се получава, колкото повече ми ги натрапват, толкова повече ги намразвам.
  • 6 А бе

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "НРБ 🇧🇬":

    и други несгоди имаше - беше на 28-мо място в света, по икономическо развитие.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Баща ти

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    И като се събуди,чаршафът мокър,нали бре?

    Коментиран от #11, #13

  • 8 ТрампЛин

    5 8 Отговор
    Без да чета статията ми е ясно и съм го казал отдавна-докато русия не бъде разглобена на всички съставни републики, докато не изчезнат имперските им амбиции така като изчезнаха на всички останали империи, все ще има войни!
  • 9 Помнещ

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Лоша работа беше социализма хляба беше по 1 кг.

    Коментиран от #14

  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Нямаше и безработица друга несгода, всеки трябваше да работи и имаше за всеки работа! Несгода беше и това, че от заплатата оставаха излишъци и трябваше да ги внасяш във влог.

    Коментиран от #18, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТрампЛин

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Тебе съм те питал доста пъти-държавите от Източна Европа бащиния ли са им на ватенките?
  • 13 Съвет

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баща ти":

    извади си главата от свроатлантическия зад.ник, затвори сайта на "фЪкти", огледай се какво става по света, прочети какво пишат дори сащисаните и ще обърнеш плочата / или ще заглъхнеш. Само недей да нервничиш, като разбереш истината. Пази си здравето - приеми фактите спокойно, такива каквито са !
  • 14 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Помнещ":

    По един килограм хляб за 0,36 лв. при средна заплата от 350 - 400лв. И най-важното не се работеше за чорбаджията и робовладелеца, а за държавата и за себе си!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пасъмас

    3 7 Отговор
    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат.
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?
  • 17 Вече открито

    6 1 Отговор
    ни сравняват с Украйна. Лошо.
  • 18 Агата Кристи

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Прав си "другарю" !!!
    Толкова си прав, че сам не знаеш колко!
    Ето например, да отидем на аерогарата , или на автогарата, независимо в кой град - ТЪЛПИ от българи и нелегално пристигнали в България, чакащи със седмици мечтаната дестинация - Москва, или независимо къде, някъде в Русия. Рая на земята - ТРИТЕ БУКВИ "В" - ватенти, водка, война
  • 19 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Технически погледнато по време на турското робство сме били по добре. Човек е можел да пътува в чужбина и частната инициатива и собственост не е била отнета от лумпените с каскети. Никога повече комунизъм наложен от руските блядovе.
  • 20 Чичо Дончо каза

    2 0 Отговор
    Много голям разбирач тоя бе.А защо най-сериозното постижение на България е на изток ,а не на Запад?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове