Отидете към основна версия

2 280 34

Крум Дончев пред ФАКТИ: БСП губи своята лява идентичност

  • крум-
  • дончев-
  • бсп-
  • ляво-
  • зафиров-
  • партия-
  • корнелия нинова

Депутатите да подсигурят еднократна помощ от 500 лева за всеки първолак, казва социалистът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво да очакваме в и от БСП, след като вече Корнелия Нинова не е председател… Бойко Борисов си позволи да протегне ръка, но… Пред ФАКТИ говори социалистът Крум Дончев, който бе изключен от партията от новото ръководство.

- Г-н Дончев, може ли вече да се говори в минало време за „ерата“ Нинова в БСП?
- Според мен категорично да, но по-коректно е да говорим не за „ерата“, а за политика Нинова. В момента наблюдаваме един напълно освободен политик в лицето на Корнелия Нинова, политик, който като председател на БСП се опитваше да предпазва партията и да я тласка напред, пазейки тайните на вътрешнопартийните зависимости. Пазенето на такива тайни в името на партията е бреме за всеки политик. Аз лично се радвам, че тази тежест падна от Нинова. Твърдя, че силният политик е онзи, който няма зависимости, няма притеснения да излезе пред обществото и без никакъв страх да каже на гражданите истината. Нинова именно това започна да прави след изключването си. Това ме кара да мисля, че ѝ предстои ярко политическо бъдеще. Разбира се, че това е въпрос на личен неин избор, но съдейки по огромната подкрепа, която тя получава от членовете и симпатизантите на партията, а и извън нея, вярвам, че Нинова ще продължи политическия си път. Все пак е един от силните парламентаристи на България.

- Бойко Борисов протегна ръка за управление към БСП. И това става след като Корнелия Нинова вече я няма. Ще се случи ли…
- В миналото винаги сме се противопоставяли на модела на управление на ГЕРБ. Имаме много решения на колективните органи на партията, които са против управление заедно с ГЕРБ, тъй като помежду ни съществуват фундаментални идеологически и политически различия. Ние традиционно сме против корпоративния и неолиберален модел на управление, както и винаги сме заявявали, че приоритетите ни са насочени единствено към националния интерес, което в геополитически план е в разрез с всяка чуждопоклонническа политика.

В случай, че БСП влезе в следващия парламент, за което имам притеснителни съмнения, за съжаление,

ще забележим остър завой на партията, от който ще се облажат малцина от БСП, а социалистите, членовете и симпатизантите просто ще бъдат излъгани.
Смятам, че БСП губи своята лява идентичност с всеки изминал ден, което е много жалко.

- Съдът вписа като представляващ партията Атанас Зафиров. Какво следва за вас в партията?
- Самият факт, че съдът си противоречи на негово решение по същия казус, отново касаещ БСП от 2022 година, само доказва тезата, че БСП вече е превзета партия.

Или по-скоро върхът в управлението на БСП е превзет.

Колкото до това какво предстои за мен в партията, то този въпрос и неговото решение ще оставя на членовете и симпатизантите на БСП, чиито интереси винаги съм защитавал.

- Свърши ли вече сагата кой ще реди листите в БСП?
- Сага никога не е имало по този въпрос, тъй като Уставът на партията е категоричен - имената на кандидатите се предлагат от партийните организации, а Националния съвет подрежда водачите и останалата част от листите. Срамно е да се твърди, че някой, някога е искал да присъства в листите. Парламентаризмът е сериозна дейност, която изисква професионални и подготвени кадри, отдали се на правото, финансите, икономиката и др. До момента, в който не видим подобен подход от всички партии, ще продължаваме да наблюдаваме още от сегашната парламентарна пародия.
Ето днес, с удрянето на училищния звънец, е един много важен ден за българските деца и българските семейства. Преди няколко дни излезна информация по медиите, че разходът за първолак на семейство е между 300 лева и 500 лева. Ясно е за всеки, че младите родители изпитват сериозни финансови затруднения за отглеждането на децата си - тук даже бих казал децата ни, нашите български деца. Вместо в момента народните представители да ни занимават с безмислени битки, то по-добре да гласуват еднократна помощ за всеки първолак от 500 лева. Подобна мярка не е популизъм, а ще предотврати първоначалния финансов стрес за семействата им.
Да, много хора имат нужда, но тук говорим за нашите деца, за тяхното бъдеще и образование. Подобни подходи са конкретни мерки и спрямо демографската криза на страната. Не мога да приема, че харчим безумни пари за безплодни избори, от които абсолютно нищо не произлиза, а за децата ни пари няма да има. Съветът ми към политиците е конкретен - да гласуват тази помощ преди парламентът да е излязал в предизборна ваканция.

- Обжалвате изключването си в партийния съд. Кога ще има решение?
- Да, обжалвам го, тъй като бях изключен без кворум и без мотиви. Кворумът, разбира се, е недоказуем, но мотивите трябва да станат ясни на българското общество. Нямам представа кога ще излезне решението.

- Ще се разцепи ли партията, след като поддръжниците на Нинова напускат БСП?
- В тази ситуация не са само поддръжниците на Нинова, които напускат редиците на БСП, а всички онези социалисти и леви хора, които осъзнават, че в момента текат процеси на обезличаване на БСП като пряк носител на лявото в България.

- Крум Дончев изключен от организацията на БСП в Оборище, за да стане член на БСП в Триадица. Защо и как стана?
- Никога не съм бил изключван от Оборище. На 27 август 2024 година сам подадох заявление за преместване от „Оборище“ в „Триадица“. Това е съвсем нормален процес в партийния живот. Бившата ми организация в „Оборище“ смени облика си от идеологическо-конструктивни анализи към вътрешно-партийни войни. Това е причината да променя членството си. Но така или иначе това е без никакво значение, тъй като в последствие Националният съвет ме изключи от партията - отново бих желал да повторя, без никакви мотиви. БСП трябва да покаже мотивите за моето изключване на българските граждани, защото в противен случай достойнството на партията ще отиде в канала, заедно с лицата на хората, които го направиха.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини