Отидете към основна версия

2 090 2

Няма да глобяват нерегистрирани по ЗЕС засега

  • закон за етажната собственост-
  • глоби-
  • сдружение

Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще използва подхода „първо морковът, а след това тоягата”, за да накара етажните собственици на сгради да подадат заявления за вписване в публичния регистър на общината. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Росен Плевнелиев. Днес бе последният срок, в който управителите на сгради в режим на етажна собственост трябваше да подадат своите заявления. Крайният за регистрация срок беше удължен от парламента, тъй като само незначителен процент от етажните собственици се записаха в регистъра.

„Няма да глобяваме никого”, успокои пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Всички собственици на многоетажни сгради са длъжни да направят такава регистрация в административните бюра по райони. В случай, че това не стане, не само домоуправителите, но и всеки отделен собственик на имот подлежат на санкции. „Няма да глобяваме, ще опитаме с моркова, хората в крайна сметка трябва да разберат, че има огромен смисъл за тях, ако го направят. Тоягата – по-късно. Разбрахте, че подходът беше по-скоро демократичен към закона. Промените са вече в министерството, тоест минават на съгласувателна процедура през Министерски съвет, но доколкото аз разбрах имаше две срещи с комисията по регионално развитие в парламента и затова го казах и по този начин, за да може и те да знаят бързаме се тези промени, надявам се до две седмици да мине съгласувателната процедура”, каза Плевнелиев.

Част от промените в закона за етажната собственост са да се въведат алтернативни форми на сдружаване – регистриране на сдружения без 100 % съгласие. Така по-лесно ще може да се кандидатства за саниране на сградите, което се съфинансира по ОП „Регионално развитие”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Променят важен закон, касаещ всички

    През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене закона, който урежда отношенията между съседите в блоковете. През 2009 г, когато е нап ...
    28.06.2023
    7 919
    34