28 Юни, 2023 15:47 7 917 34

Променят важен закон, касаещ всички

  • закон за етажната собственост-
  • промени-
  • второ четене-
  • парламент

През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене Закона за етажната собственост

Променят важен закон, касаещ всички - 1
Снимка: М. Богданова ©

През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене закона, който урежда отношенията между съседите в блоковете. През 2009 г, когато е написан първия вариант на Закона за управление на етажната собственост, не е имало нито професионални домоуправители, нито желание за въвеждане на някакъв ред от страна на живущите в блоковете. Десет години по-късно става ясно, че законът не кореспондира с практиката и има нужда от промяна.

От 2019 г Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, започва активно да работи по създаване на нов закон, който да регламентира отношенията в бранша и да помага на хората, припомня БНР. Заради нестабилната политическа обстановка и постоянната смяна на правителства, едва на 9 юни тази година новият закон премина своето първо четене в пленарната зала. Второто предстои на 6 юли.

Професията "домоуправител" и нейната дейност ще бъде засегната с промените в закона и ще се създаде публичен регистър към МРРБ и това се налага заради стотиците примери на измами. В този регистър ще са вписани и вътрешните управители и ще се знае кой за какво носи отговорност.

Някои от предстоящите промени, които засягат милиони български граждани, представя Цветелин Цонев, професионален домоуправител от Русе и член на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

"Регистърът да бъде централизиран и всички да са вписани там. Да има прозрачност кой с какво се занимава, колко сгради управлява и т.н. И заради данъчното законодателство, но и за по-лесен достъп до съответния домоуправител от пожарна, полиция и други институции".

Другата съществена промяна се отнася до мнозинствата, с които се вземат решенията за всеки блок.

Промяна има и в отношенията с банките. Въпреки че парите са общи, на входа, титуляр на сметката е физическо лице.

Има нови текстове за фирмите, извършващи дейност като професионални домоуправители. За тях ще се въведат определени изисквания, както и задължителна регистрация.

Според запознати българският Закон за етажната собственост е ползвал добрата практика на Естония. Всички - и професионални домоуправители, и живущи се надяват с регулацията да се подобрят механизмите на работа с ясните правила.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    21 3 Отговор
    Имам въпроси относно куиза последния, куиз, и за какво става и Х..й
  • 2 Орел

    59 6 Отговор
    Всичката Мара втасала
  • 3 УРА,, УРА

    79 9 Отговор
    Няма ли по спешни неща за решаване в държавата?

    Коментиран от #9, #18

  • 4 Анджело

    99 2 Отговор
    всички професионални дом управители само гледат да лапат такси и никаква работа не вършат
  • 5 Тома

    87 2 Отговор
    Тези в парламента за 3 месеца май само този закон сътвориха.Пълни смешници
  • 6 това направо кърти

    72 5 Отговор
    значи общите пари ще се държат в банкова сметка на физическо лице?!?!?!?!? и те щели да ми спират злоупотребите …

    Коментиран от #20

  • 7 ХАХАХА

    69 3 Отговор
    Значи парите на входа са общи ,но за тях ще отговаря физическо лице и като гепне парите всички вкупом ще се хапят за ...... Страхотен закон,поредния бизнес за близки хора ,както топлинните счетоводители, безмислените стоп бутони на светофарите и още куп бизнеси за свои хора.
  • 8 Естествен Интелект

    46 3 Отговор
    Борим безработицата с измеслена заетост.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Така така

    48 1 Отговор
    ЕС само "умни" идеи
  • 11 Истината

    53 0 Отговор
    Става дума да плащаме пари и за професионален домоуправител тоес някой пак има далавера
  • 12 Банките и те са в играта

    45 1 Отговор
    2 банкови сметки: едната за текущи разходи и другата за фонд Ремонт и обновяване. По 2,50 за поддържане на сметката прави 5 лева. Сега смятайте колко входове има и какви пари ще лапат. А от тия "професионални домоуправители" полза не чакай. Има една в Стара Загора, отмъкнала пари на няколко блока и два от тях са подали жалба. Ама нали знаете, че някои не си пазят бележките за платени суми, пък и под 2 минимални заплати се счита за маловажно и оная ги гледа в очите и се подсмихва.

    Коментиран от #30

  • 13 да бе

    27 1 Отговор
    Ще си остане само на хартия всичко, ако изобщо се стигне до второ четене и приемане!

    Коментиран от #33

  • 14 Тити

    39 4 Отговор
    Вместо да се занимават с високите цени на стоките се занимават с неща които народа не го вълнува.

    Коментиран от #19

  • 15 Демократ

    30 1 Отговор
    Този парламент няма ли най-после да извърши полезна и важна за хората и държавата дейност? Етажната собственост или Конституцията и съдебната система касаят всички и са базата за състоянието на държавата? Без върховенство на закона е това, което е България, която искаме да променим. Пак ли ще преливат от пусто в празно?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    21 4 Отговор
    Домоуправителите са като пчелички бкп от цвят на цвят и най много крадоха с ремонти на асабсьори, но кво да ги правуш хората на живков и борисов. През живково тетрадката по един месец, но пистоянно живееха, а днес кой вкиза, кой излиза никой не ги интересува, как събират пари и като ги попиташ болен съм не мога или болна и така за 200 хил купиха на деца апартаменти, а блейковците. Който бе човек на бойко, а на събрания на първата редица се наредила с тия 200 кила и гледам се овъртът към радев и виж ги там. Те са едни и същи. Пидмазвачи. Който успя краде и ще продължи и за напред.
  • 18 Няма

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "УРА,, УРА":

    Не един и двама души бяха разстреляни от свои съседи. Домашно насилие, пребивания и убийства...не че нов закон за етажната собственост ще спре насилието, но все пак темата е важна и засяга болшинството от гражданите.
  • 19 И как

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тити":

    По-точно да се занимава правителството с високите цени. Ако правителството пипа пазара, става много по-зле.
  • 20 А Вие

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "това направо кърти":

    Как точно си представяте отварянето на банкова сметка...контролът със сигурност ще е налице, тъй като домоуправителят няма къде да избяга (обикновено е някой от живущите)...

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    20 5 Отговор

    До коментар #20 от "А Вие":

    Затова ли навремето касиерката на нашият вход е опразнила касата? Щото нямало къде да бяга?
  • 22 Всички знаят

    33 1 Отговор
    Това е изключително слаб и лобистки закон! Водеща е ролята на фирмите, които са проф. домоуправители, вместо на етажната собственост. Не се предоставят достоверни отчети за действително извършени разходи, надписват и си измислят разходи, не спазват изтичането на договорите и мн. други нарушения. После не можете да се отървете. Не се доверявайте на този закон и на тези домоуправители!
  • 23 бира-скара

    19 3 Отговор
    Там където живеем,на тересата под нас,ежедневно скарата работи и се пекат пържоли и в някои дни и риба.Не можем прозорци да отворим.А кажете ,как се живее по този начин?Дрехите се вмирисват!
  • 24 Мнения го етажни собствености

    16 4 Отговор
    Ще отидат конфискувани от банките...само гледайте - едноличен престъпник без да се изисква одобрение от който и да е от етажната собственост може да тегли милиони кредити срещу заложен блок например и после бяга...., А останалите от етажната собственост на улицата с конфискуван блок...
  • 25 Лобистки закон

    15 0 Отговор
    Лобистки закон, изготвен по времето на регионалния министър на Учиндолски - Караджов, одобрен и внесен в НС от служебното правителство.
    Професионалните домоуправители и банките отдавна драпат за този закон
  • 26 Я у лево

    13 0 Отговор
    С тази продължаваща наглост- всеки влиза в НС,за да лобира.И винаги зад някакви Асоциации,Сдружения .Направо през закон,ще задължат всички ,да преминем на" профи домуправотел" Както ни натресоха топлинните счетоводители.Минават два пъти годишно,и от всеки радиатор четири кинта+ лирата в банята.Милиони за нищоправници.Ще ни задължават през същия закон, Предписанията на такъв " профи домоуправител" да бъдат задължителни.Знаете ли в какъв филм ще ни вкарат финансово? Освен неговата заплата( варираща м/ у 700-800 лева) той ще сключва договори за подръжка, за ремонт на асансьори, за всичко.Слага обява на таблото ..В двуседмичен срок сте длъжни да съберете сумата от примерно 2 хиляди.За еди кво си! И сме длъжни да ги осигурим.Не плащаш- дава те на частен съдебен изпълнител.Все по ясно проличава ефекта на план Ран- Ът.Не могат да допуснат българите ( с най голям процент 95%) лична недвижима собственост,да продължат така.Трябва да им се отнеме.Как? През банки, топлофикация,вода, домоуправители Натрупваш за някоя година дългове,и си сготвен.През чси ти прибират панелката,и господ не може да те отърве.Събудете се най накрая бе,о о ф,се! Въпроса опира до жизнено важни неща,за вас.Нямаш собствена керемида над главата,- ти си роб на работодателя, на наемодател,на всеки по веригата.
  • 27 Потърпевш

    7 1 Отговор
    В партерните помещения има кафенета, работещи до нощите. Пияни - пият, пушат, крещят.Няма спокойствие. Не може да се отварят прозорци, заради пушек и викове. Ще има ли в закона мерки да се спира това беззаконие.
  • 28 Пурко

    5 0 Отговор
    Не ни трябват нови обирджии.
  • 29 как не

    3 0 Отговор
    Не може да се сравнява вход от 4 етажа с такъв от 8, 16, 20 и повече.
  • 30 Софианец

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Банките и те са в играта":

    Избиват и зъбите и пак ще ги гледа обаче няма да се смее.... И ще яде през сламка.
  • 31 факуса

    4 0 Отговор
    странно що в "държава" с вопиюща безотговорност и корупция на най високо ниво е толкоз важно да има отговорност на ниските нива,корабът попочти на дъното,те мислят за каютите кой и как да ги стопанисва
  • 32 факуса

    3 0 Отговор
    като се размисля с това саниране ите проф.управители,ми се струва,че скоро ще ни почнат пак с таз енергийна ефективност на сградите и,че е задължителна в ес,а кат гледам по филмите в големите градове на великите ни началници особено по италия францата австрия,ами то няма и една енергийно ефективна сграда,всичко от старите времена си стоиеле па тез в италия,ами то и мазилка няма,пак само за нас е задължително птодажниците нацвъкат временни фирми и освоят и нашете пари
  • 33 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "да бе":

    за тъпотийте са все напредничави
  • 34 мдаа

    4 0 Отговор
    Имам лични впечатления от работата на профитата. Няколко големи фирми са се настанили на пазара, домоуправителите не могат да бъдат открити с месеци, не отговарят на телефонни повиквания, фирмата има една секретарка в офиса, която нищо не знае, но пък ще провери. Надписват се фактури в игра с фирмите, които извърщват ремонтни дейности, върху които липсва контрол за качество. Покривите потичат на първия дъжд след ремонта. Домоуправителят изнервен, кара се, не познава хората във входа. Пълна лудница, но парите вървят, а когато домоуправителите задигнат парите на собствениците, вървете съдете фирмата, която е юридическо лице и дори да я осъдите нищо не можете да й вземете. Правилникът за етажната собственост беше в пъти по-добър от този измислен закон, върху който липсва какъвто и да било контрол от общината. Домоуправител измежду собствениците на ротационен принцип и без заплащане, касиерът да е на постоянна позиция и да получава някой лев за труда си да събира и съхранява средствата. На никой професионален домоуправител няма да му пука за вашата собственост, така, както му пука на този, който има собствено жилище в сградата.