Отидете към основна версия

2 611 10

ГЕРБ не отстъпи от конфискация на имоти без присъди

  • закон-
  • конфискация-
  • правителство-
  • решение-
  • герб

Въпреки съпротивата и острите критики на адвокати, бизнес и неправителствени организации правителството прие изцяло нов закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и го засили към парламента. Проектът предвижда възможност за т.нар. гражданска конфискация - отнемане без присъда и дори без да има образувано наказателно производство. Отнемане се предвижда и само при административни нарушения. На практика така ще се стига до конфискация и в случаите, в които изобщо няма подозрения за престъпна дейност.

Гражданската конфискация стана повод бизнесът, НПО и юристи да се обединят около мнението, че законопроектът би причинил "значителни държавни разходи, възможности за злоупотреби с власт и създаване на стрес и несигурност". Появиха се и подозрения, че законът може да бъде използван срещу всеки българин, който не може да докаже убедително разлика между разходи и доход. Все пак кабинетът се опитва да неутрализира подозренията, като вдига прага за започване на проверка от 60 000 лв. (както е сега) на 400 минимални работни заплати, които в момента са 96 000 лв. За административно нарушение пък предполагаемата облага трябва да е за поне 150 000 лв., за да тръгне процедурата.

Проектът получи благословията на Венецианската комисия към Съвета на Европа, САЩ и няколко посланици на страни - членки на ЕС.

Според официално съобщение на кабинета законът има за цел да повиши ефективността от работата на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Само преди месец премиерът Бойко Борисов уволни шефа й Стоян Кушлев заради конфликт на интереси, въпреки че няколко месеца по-рано го назначи за втори мандат. Сега органът се оглавява от Тодор Коларов, който е бил юридически съветник в американското посолство в София.

В обясненията на правителството се твърди още, че доказването и отнемането на имущества ще става върху "баланс на вероятности". Комисията пък трябва "да установи с разумна степен на обоснованост, че имуществото е придобито от престъпна дейност".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ГЕРБ внесоха Закона за конфискацията

    Осем депутати от ГЕРБ са внесли предложение за Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БНР. Законопроектът предвижда закриван ...
    18.01.2012
    1 083
    2