Отидете към основна версия

2 364 7

Цветанов започна да пренаписва закона за конфискацията

  • закон-
  • промени-
  • конфискация-
  • имущество-
  • незаконен

Вътрешният министър Цветан Цветанов започна с пренаписването на закона за конфискация на придобитото от престъпна дейност имущество, който бе блокиран от парламента в края на миналата седмица. Проектът бе внесен от правителството въпреки сериозните критики и бе силно подкрепян от Евросъюза и САЩ.

През уикенда шефът на МВР намекна, че не е нормално да се иска от хората да доказват доходи и да пазят бележки за 20 г. назад, след като дори данъчните го правят за не повече от 5 г. Ако идеята се приеме, това означава, че няма да се търсят и конфискуват имущества, натрупани в началото на прехода.

От думите на Цветанов се разбра, че той е в дъното на отхвърлянето на закона, но допълни, че това не трябва да се приема като провал на правосъдното министерство, просто текстовете трябвало да се прецизират. Вътрешният министър бе категоричен пред Дарик радио, че гражданска конфискация трябва да има, защото това са част от мерките срещу организираната престъпност. В същото време обаче се получила "обществена нагласа за бъдещо нарушаване на човешките права". Въпреки това Цветанов не смята, че законът ще доведе до погазване на човешките права.

Според чл. 72 от правилника на парламента законопроект, който не е приет на първо гласуване, може да бъде внесен повторно само след съществени промени в основните му положения не по-рано от три месеца след отхвърлянето му. "Отхвърлянето на законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, показва най-вече разклатеното мнозинство", обяви депутатът от "Синята коалиция" Йордан Бакалов пред БНР. Той смята, че ударът най-вероятно е насочен към правосъдния министър Маргарита Попова заради ситуацията с Висшия съдебен съвет.

 

Пречка

В почивните дни вътрешният министър Цветан Цветанов нападна отново съда, но този път взе на мушка и адвокатското съсловие. "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност", заяви МВР шефът. Висшият адвокатски съвет огласи обръщение в четвъртък до президента Георги Първанов, председателя на НС Цецка Цачева и шефовете на всички парламентарни групи. В него юристите отправиха настоятелно искане до политиците "да упражнят конституционните си правомощия и да спрат рушенето на държавността и демокрацията", което прави Цветанов със своите изказвания. Попитан дали МВР ще върне даренията от благодарни граждани, както призова другият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, Цветанов отговори, че "дарението е благороден акт и то не привилегирова когото и да било".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ГЕРБ внесоха Закона за конфискацията

    Осем депутати от ГЕРБ са внесли предложение за Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БНР. Законопроектът предвижда закриван ...
    18.01.2012
    1 083
    2