Отидете към основна версия

2 303 6

Разрушават къщите в Гърмен след като намерят място на хората

  • жилища-
  • разрушаване-
  • гърмен
Снимка: БТА

Общината в Гърмен трябва да предостави график за извеждането на хората от незаконните им постройки и едва след това ще се пристъпи към тяхното разрушаване. Това стана ясно след проведена днес работна среща, в която участва и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Спазването на графика ще се координира от областният управител Бисер Михайлов

Общият брой на незаконните постройки в кв. „Кремиковци” на Гърмен е 124. От тях 4 са премахнати принудителни и още толкова доброволно. „Целта на срещата ни беше да уточним ситуацията и действията, които ще предприемат общината и общинският съвет, които имат по закон. Общината има ангажимент да реши правилно проблема. Това се отнася за всички общини, в които има незаконни постройки”, каза Павлова.

Адресна регистрация върху земеделски неурегулиран парцел имат 750 души. За разрешаването на проблема е необходимо имотът да бъде въведен в регулация. Това може да стане общината в Гърмен трябва да предложи на местния общински съвет промяна на статута на имота. След това, тези които искат могат да купят отстъпеното право на строеж и да си построят законни жилища.

Няма да има промени в Закона за устройство на територията, която да позволява узаконяване на незаконни постройки.

„Общината е малка. Има внесено предложение в Общинския съвет общински сгради да бъдат предоставени за настаняване, но няма решение по него. Ще търсим вариант жителите на Гърмен да предоставят жилища под наем на общината. Ще осигурим и възможност за изграждане на законни домове”, каза кметът Минка Капитанова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ромите от Гърмен не искат други имоти

    След като вчера стана ясно, че преди да бъдат съборени незаконните постройки в Гърмен, трябва да се осигури подслон на хората, които ги обитават, д ...
    16.07.2015
    2 000
    6