Отидете към основна версия

4 282 7

Такса за пустеещи жилища във Ванкувър

  • ванкувър-
  • жилища-
  • такса

На фона на дефицита на жилища, които се наблюдава в големите градове из цял свят, наличието на пустеещи имоти като че ли е странно. В някои градове, като например Ванкувър, местната власт дори е решила да въведе такса за този вид имоти. Засега тя ще е в рамките на 1% от пазарната стойност на имота, който не се води основно жилище.

По предварителни изчисления, подобна такса ще бъде наложена на поне 20 000 жилища в канадския град. Поне половината пустеят от години. Средната цена на подобни недвижимости е около 500 000 USD, което прави 5000 USD такса. Тя ще бъде плащана от собственици, които разполагат с жилища, в които не се живее поне 6 месеца от годината. Промяната влиза в сила от 2017 г. Много от собствениците на втори дом негодуват от въвеждането на таксата, тъй като или през уикенда, или през лятото ползват втората си къща. Дефакто това е по-малко от 6 месеца в годината.

Статистиката показва, че от 2005 г. досега цените във Ванкувър са се повишили с 249%. Това основно се дължи на високия интерес от чуждестранни инвеститори, предимно от Китай.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Сграда само за жени

    Сграда, която предстои да бъде построена, ще бъде само за жени. Тя ще се намира във Ванкувър и ще е достъпна за жени в различни възрастови групи и соц ...
    08.10.2021
    4 434
    23