21 Ноември, 2016 06:21 4 260 7

Такса за пустеещи жилища във Ванкувър

  • ванкувър-
  • жилища-
  • такса

На фона на дефицита на жилища, които се наблюдава в големите градове из цял свят, наличието на пустеещи имоти като че ли е странно. В някои градове, като например Ванкувър, местната власт дори е решила да въведе такса за този вид имоти. Засега тя ще е в рамките на 1% от пазарната стойност на имота, който не се води основно жилище.

По предварителни изчисления, подобна такса ще бъде наложена на поне 20 000 жилища в канадския град. Поне половината пустеят от години. Средната цена на подобни недвижимости е около 500 000 USD, което прави 5000 USD такса. Тя ще бъде плащана от собственици, които разполагат с жилища, в които не се живее поне 6 месеца от годината. Промяната влиза в сила от 2017 г. Много от собствениците на втори дом негодуват от въвеждането на таксата, тъй като или през уикенда, или през лятото ползват втората си къща. Дефакто това е по-малко от 6 месеца в годината.

Статистиката показва, че от 2005 г. досега цените във Ванкувър са се повишили с 249%. Това основно се дължи на високия интерес от чуждестранни инвеститори, предимно от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 2 Отговор
    И там се чудят как да бръкнат в джоба на средната класа за да хранят негрите.
  • 2 Гост

    3 4 Отговор
    Частната собственост е неприкосновенна, това е един от основните принципи на конституцията на янките. Ако приемат такова нещо значи държавата започва да се разпорежда с частното имущество на гражданите, такова нещо няма и в най смотаните държави.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 kjl

    2 1 Отговор
    Бърза реакция на модератора. Брави!
  • 6 Гана

    0 2 Отговор
    Аз затова се преместих в Торонто там е най-добре.
  • 7 НЕразбирач

    2 2 Отговор
    И тук трябва такъв вид днък, и тук - даже щом има акт 15 и нормалният данък сгради да се плаща! Само с тарикати държава не може!