Отидете към основна версия

3 814 1

Лотария предотвратява създаването на имотен балон

  • китай-
  • цени-
  • мерки
Снимка: Shutterstock

Жилищният регулатор на Шанхай ще въведе лотарийна система, която ще управлява продажбите на нови жилища. Целта е намаляване на спекулативните сделки и охлаждане на имотния пазар, съобщава агенция „Синхуа”. Мярката идва след въведените през март и октомври 2016 г. редица други ограничения за спиране ръста на цените на жилищата.

На агенциите за недвижими имоти се забранява извършването на каквито и да било спекулативни сделки. В противен случай те ще влязат в черен списък и претърпят редица загуби. Въвежда се и специална система, която ще попречи едни и същи купувачи да използват различни имена, за да придобият жилище.

Цените на имотите в Шанхай ще останат стабилни именно благодарение на въведените мерки, прогнозират местни анализатори. Също така ограниченията ще дадат приоритет на купувачите, които придобиват имот с цел използването му, а не за спекулативните играчи.

„Знаем, че пазарът на недвижими имоти се сблъска с редица противоречия и проблеми през 2017-а, поради което расте и неопределеността в сектора, но смятам, че положителните фактори превишават отрицателните и имаме възможност и методи, с които да стабилизираме пазара” е мнението на министъра, отговарящ за жилищното, градско и селско строителство на Китай Чен Женгао.

Правителството ще ускори изработването на закон, който да регулира и наемния пазар и ще стимулира инвеститорите да водят политика насочена именно към този сегмент от пазара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини