Last news in Fakti

10 Април, 2017 10:43 10 592 15

Строят град три пъти по-голям от Ню Йорк

  • китай-
  • град-
  • строеж

Новият мегаполис Сюнан ще бъде разположен на 100 км. югозападно от Пекин. Големината му ще е 2000 кв. км., което е три пъти повече от Ню Йорк, например.

Новият град ще обедини три други в провинция Хебей – Сюнан, Жунчен и Ансин. Към момента в тях живеят общо 1 млн. души. Все още не се посочва какъв ще е капацитетът на новия град. На територията на трите града има множество езера и блата, които служат за източник на прясна вода и снабдяват с нея северните провинции. Какво ще се случи с тях след построяването на мегаполиса не се уточнява. Очаква се Сюнан да поеме значителна част от функциите на Пекин, което ще позволи да се преустанови разрастването на китайската столица и към новия град са се пренасочи част от промишлеността и финансовата дейност.

„Бих сравнил Сюнан с Ню Йорк, при което Пекин остава на дясно от Вашингтон. В Китай казват на новия град „проектът на хилядолетието”. Това е първото начинание с подобни мащаби от времето на Мао Дзън”, припомня агенция Bloomberg. „Строителството на Сюнан ще доведе до ръст в производството на цимент, стомана и други строителни материали в близкото десетилетие”, прогнозират от анализатори от хонконгската финансово инвестиционна компания Core Pacific Yamaichi International.

Строят град три пъти по-голям от Ню Йорк

Веднага след като президентът на Китай Си Дзинпин обяви създаването на новия град хотелите в трите града бяха запълнени с инвеститори, желаещи да изкупят всички имоти, обект на продажба в Сюнан, Жунчен и Ансин. За два дни цената на жилищата се е повишила почти двойно.

Раздвижването на пазара се е оказало толкова бързо и силно, че още на следващия ден след обявяването за създаването на новия град местните власти са преустановили всички сделки с недвижими имоти, както са и помолили всички агенции за недвижими имоти временно да преустановят дейност. Мораториумът върху продажбата и покупката на земя доведе до това, че инвеститорите са се насочили към изкупуването на имоти в съседните на трите града населени места.

Сюнан се предвижда да бъде свободна икономическа зона, която ще може самостоятелно да определя правилата за търговия с други държави и региони.

По подобна схема през последните няколко години се развива китайският град Шънджън, в който живеят 11 млн. души. Особеният статут не само доведе до рязко покачване на броя на населението, но и към значително поскъпване на недвижимите имоти. Така например, за периода 2015-2016 г. цените в сектора са се повишили с 52%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    26 16 Отговор
    Също като Астана в Казахстан ... град замислен от нулата като мегаполис, без да има каквито и да е проблеми причинени от разрастване.
    Строиха го 10 години и сега е супер.
    Това естествено може да се случи само в държави чиято икономика не е докопана от проевропейската и проамериканската демокрация.
  • 2 някой си

    7 14 Отговор
    Площта на Ню Йорк е 34 490 кв. км. Лесно проверим факт, но кво да правиш, важното е заглавието да е по-така :)

    Коментиран от #4, #5, #7, #15

  • 3 Валентин Петров

    5 0 Отговор
  • 4 kabaka

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Площта на Ню Йорк е 1215 кв.км. - Лесно проверим в уйкипедия факт...

    Коментиран от #12

  • 5 некойси

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Не знам като площ и факт как е, но съм убеден, че в едно от предградията на Шанхай живеят повече хора от колкото са останали да живеят в България.
    Това може да ти даде представа за мащабите.
    Също така имайте в предвид, че живущите там само преди 20 години са живяли в кирпичени къщурки, газели са в кал и са яли по една топка ориз на ден.
    Листнете няколко снимки от гугъл да видите как живеят сега, представете си за секунда устойчивия разтеж на това нещо поне за още 20-30 години и вижте къде отива Джу Йорк и къде Шанхай.

    Коментиран от #6

  • 6 Спиро

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "некойси":

    Твърдението ти, Некойси, ми звучи като епопея за супер китайската икономика. Но дали разрастващите се цифри са най-важното нещо?
    Планетата е все толкова голяма и няма как да я направим по-така.
    В Китай пък специално, вече имат сериозен проблем с въздуха за дишане и питейната вода в мегаполисите им. Със сигурност имат и други проблеми. Та строенето на такъв град едва ли разрешава проблеми. То по-скоро генерира такива.
  • 7 Google да каже

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Отваряш си чичо Гугъл на бързо. Пишеш вътре "new york area size" и отговора, който излиза според Американската компания, за Американския град е 789 км2. Лесно проверим факт, но кво да правиш, важното е да си мислиш, че съществува град с размери 300 на 100 км. Защото е в Америка.
  • 8 mediator37

    5 4 Отговор
    Подобни статии ни дават да разберем колко сме смешни и жалки ние, като листни въшки.
  • 9 Eвropa

    4 2 Отговор
    А бе важни са евроатлантическите ценности... какви ги пишете и вие тука, строят градове. Ние направихме цяла магистрала до морето, топим се с всеки изминал ден, цели градове изчезват с всяка изминала година ноооооооо сме с евроатлантически ценности. Някой умен човек беше казал, че пътя ни към Европа минава през Босфора....
  • 10 бай Либен

    7 0 Отговор
    И ние вдигнахме град от нулата :-) Е, верно че не е мегаполис, но за нашите сили, това си е постижение ( за димитровград става дума ) :-)
  • 11 Боко

    2 2 Отговор
    Кой ли ще им вози балите с боклуците на тези жълтури?????
  • 12 ссс

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "kabaka":

    Градското население 8.5 милиона, а населението на Ню Йоркската агломерация е по вече от 20 милиона и именно агломерацията е с площ 34 449 кв. км. ми то си го пише в уйкито !
  • 13 наблюдател

    1 1 Отговор
    Дьржава която ще е велика дьлги години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Ню Йорк (на английски официално: The City of New York, по-често срещано разговорно New York City) е американски метрополис, разположен в щата Ню Йорк. С площ близо 1 215 km², той е един от най-големите градове в света и осмият по гъстота на населението от 8 мил. души.[2]

    Метрополисът се намира в центъра на един от най-гъсто населените градски агломерации в света – Голям Ню Йорк.[3][4] Като силно глобален град[5] Ню Йорк, упражнява значително влияние върху търговията, финансите, медиите, изкуството, модата, научните изследвания, технологиите, образованието и забавлението. Дом на главната квартира на ООН,[6] градът е важен център на международната дипломация[7] и е описан като културната и финансова столица на света.[8][9][10][11]

    Разположен на едно от най-големите естествени пристанища,[12] Ню Йорк се състои от пет района, всеки от който е окръг на щата Ню Йорк.[13] Районите Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд са консолидирани в един и същ град през 1898 г.[14] В Ню Йорк се говорят 800 различни езика,[15][16] което го прави едно от най-лингвистично разнообразните места в света.[17] Преброяването на населението в САЩ от 2013 г. потвърждава, че метрополният регион е най-голямата метрополна статистическа зона, наброяваща окло 19 900 000 души,[18] а също така и част от най-гъсто населената Комбинирана статистическа зона в страната – около 23 400 000 души.[19]
    Репу̀блика Бълга̀рия е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския